Classicistisch herenhuis

Woning

Het classicistisch herenhuis met achterhuis is beschermd als monument.

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als uiterst sober gedecoreerd en hierdoor monumentaal herenhuis in Lodewijk XVI-stijl waarbij in tegenstelling tot de gangbare woningbouw een zuiver classicisme werd nagestreefd.
De artistieke waarde van het interieur ligt in de kracht van de bewaarde indeling en de sobere aankleding als verlengstuk van de rococotraditie gegoten in classicistische vormentaal. Hierbij bezitten de toegevoegde 19de-eeuwse elementen een grote documentaire waarde;

historische waarde

als intact bewaard classicistisch herenhuis met behouden en intact bewaarde dienstgebouwen aan de binnenkoer, daterend circa 1785/89 en 1806 met kleinere aanpassingen, voornamelijk bij het interieur, in de 19de en 20ste eeuw.

sociaal-culturele waarde

in casu stedenbouwkundige waarde: : als beeldbepalend in de Gentse binnenstad, door de monumentaliteit van de gevelpartij in de straat en de aanwezigheid van de intacte dienstgebouwen

Savaanstraat 80 (Gent)
Enkelhuis van vijf traveeën en drie en een halve bouwlaag onder leien schilddak. Classicistisch herenhuis, oorspronkelijk van negen traveeën, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Rondboogdeur voorzien van fakkeldomper en schamppalen.