Beschermd monument

Classicistisch herenhuis

Beschermd monument van 05-07-1996 tot heden
ID: 9827   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9827

Besluiten

Woning
definitieve beschermingsbesluiten: 05-07-1996  ID: 3048

Beschrijving

Het classicistisch herenhuis met achterhuis is beschermd als monument.Waarden

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als intact bewaard classicistisch herenhuis met behouden en intact bewaarde dienstgebouwen aan de binnenkoer, daterend circa 1785/89 en 1806 met kleinere aanpassingen, voornamelijk bij het interieur, in de 19de en 20ste eeuw.

artistieke waarde

als uiterst sober gedecoreerd en hierdoor monumentaal herenhuis in Lodewijk XVI-stijl waarbij in tegenstelling tot de gangbare woningbouw een zuiver classicisme werd nagestreefd.
De artistieke waarde van het interieur ligt in de kracht van de bewaarde indeling en de sobere aankleding als verlengstuk van de rococotraditie gegoten in classicistische vormentaal. Hierbij bezitten de toegevoegde 19de-eeuwse elementen een grote documentaire waarde;

sociaal-culturele waarde

in casu stedenbouwkundige waarde: : als beeldbepalend in de Gentse binnenstad, door de monumentaliteit van de gevelpartij in de straat en de aanwezigheid van de intacte dienstgebouwen

Aanduiding van

Is de bescherming van

Classicistisch herenhuis

Savaanstraat 80 (Gent)
Enkelhuis van vijf travee├źn en drie en een halve bouwlaag onder schilddak (leien); classicistisch herenhuis, oorspronkelijk van negen travee├źn, uit de tweede helft van de 18de eeuw.