Kapel Onze-Lieve-Vrouw Ter Linden

Kasteeldomein Ter Rijst en kapel Ter Linden

Beschrijving

De kapel Onze-Lieve-Vrouw Ter Linden in Heikruis (Pepingen) is samen met haar onmiddellijke omgeving beschermd als monument. De bescherming omvat de kapel, de lindebomen en de omgeving bestaande uit een grasperk en een deel van de kasseiweg.

Waarden

De Ter Lindenkapel met inbegrip van de linden en de aansluitende kasseibestrating is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

mogelijk tot de 11de eeuw en alleszins tot 1626 opklimmende kleine votiefkapel - een octogoon met piramidaal dak voorafgegaan door een rechthoekig portaal met bekronende dakruiter - gebouwd in opdracht van de heren van Ter Rijst zoals blijkt uit het twintigtal bewaarde obits en midden 19de eeuw, in dezelfde periode als het kasteel, heringericht met onder meer een fraai, houten pseudokruisribgewelf en een neogotisch altaar.
Daarnaast fungeert de Ter Lindenkapel met haar markante silhouet en karakteristieke inplanting ter hoogte van een driesprong, op een door lindebomen omzoomde heuvel, vanouds als een belangrijk herkennings- en referentiepunt voor de ruime omgeving.

Is de omvattende bescherming van

Kapelhof met Onze-Lieve-Vrouw Ter Lindenkapel en opgaande winterlinden

Terlindenstraat (Pepingen)
Kapel heropgebouwd kort na 1691, achthoekige constructie onder piramidaal dak, voorafgegaan door een rechthoekig portaal en omringd door kleinbladige linden.

Kapelhof met tien opgaande winterlinden

Bosstraat (Pepingen)
Tien opgaande lindes sieren de kapelhof bij de Onze-Lieve-Vrouw ter Lindenkapel. Het zijn, voor de regio, eerder zeldzame winterlindes die hier zijn aangeplant. Het betreft hier hoogstwaarschijnlijk een plaats waar reeds lange tijd lindebomen aanwezig zijn. De huidige generatie lindes is het resultaat van het steeds opnieuw vervangen ervan. Mogelijk gaat er een boomverering vooraf aan de Onze-Lieve-Vrouwverering en werd de plek gerecycleerd bij het kerstenen van onze gewesten.