Stadswoningen

Woningen

De drie stadswoningen zijn beschermd als monument.

De drie woningen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeeld van de stedelijke burgerlijke architectuur van een rijhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën uit de 18de eeuw, omstreeks 1875 gewijzigd tot twee woningen (nummer 68-70), met aldan enigszins aangepaste bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel en waarvan elementen uit het interieur (nummer 68) zoals de trappaal, moerbalken en overwelfde kelder getuigen van de oudere oorsprong van de woning;
als voorbeeld voor de stedelijke burgerlijke architectuur van een burgerwoning (nummer 72) gebouwd in 1836 volgens bewaarde bouwtekening van 1835, met voor die periode typische sobere bepleisterde lijstgevel van twee bouwlagen met hoge rechthoekige vensters, brede koetspoort links en later (1878) toegevoegde voordeur in de middentravee; als woning van 1836 waarvan ook het interieur in vrij oorspronkelijke staat bewaard bleef met interessant trappenhuis, salons met typische stucdecoratie tegen de zolderingen en fraaie marmeren schouwmantels;
als overblijvende, karakteristieke gevels met historisch karakter binnen het straatbeeld van de Sint- Amandstraat, getuigend van oude woningbouw die vroeger de Westzijde van het Sint-Pietersplein vormde;
als visueel belangrijke beeldbepalende elementen in relatie met het aanpalende stadsgezicht van het Sint-Pietersplein met gevelwanden van 1848-51.

Is de omvattende bescherming van

Stadswoning

Sint-Amandstraat 72-74, 72A (Gent)
Breedhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, met zadeldak en een bepleisterde lijstgevel, uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Twee stadswoningen

Sint-Amandstraat 68-70 (Gent)
Twee onderkelderde enkelhuizen van twee bouwlagen en respectievelijk drie en twee traveeën met zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw.