Beschermd monument

Herenhuis

Beschermd monument van 18-07-1996 tot heden

ID
9836
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9836

Besluiten

Woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 18-07-1996  ID: 3082

Beschrijving

Het herenhuis is beschermd als monument.Waarden

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als uiterst gedecoreerd en hierdoor monumentaal herenhuis is second-empirestijl. De artistieke waarde van het interieur ligt vooral in de bewaarde indelingen, de rijkelijke aankleding en verzorgde details van de verschillende salons, traphal en de unieke wintertuin met glas-en-ijzeren koepel en de wandbekleding met kleurrijke faïencetegeltableaus met Leielandschap, mogelijk vervaardigd naar ontwerp van de luministische schilder Emile Claus.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als voorbeeld van een herenhuis van 1890 gebouwd naar ontwerp van de Gentse architect E. Van Hoecke - Peeters (1837-1919) in een overladen neoclassicistische stijl, onder meer gekenmerkt door zwaaromlijste vensters met balkons en bekronende frontons op voluutconsoles in de voorgevel.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Herenhuis

Korte Meer 5 (Gent)
Rijkelijk gedecoreerd neoclassicistisch herenhuis van 1890, ontworpen door architect E. Van Hoecke-Peeters samen met het kleinere naastliggende burgerhuis ter hoogte van nummer 7. De bepleisterde en beschilderde voorgevel telt drie ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak en wordt gemarkeerd door een breed linker zijrisaliet met toegangsdeur, erker en bekronend driehoekig fronton.