Straat Korte Meer
Locatie Korte Meer 5 (Gent)

Korte Meer 5, Gent (Oost-Vlaanderen)

Rijkelijk gedecoreerd neoclassicistisch herenhuis van 1890, ontworpen door architect E. Van Hoecke-Peeters (1837-1919) samen met het kleinere naastliggende burgerhuis (nummer 7).

Het burgerhuis is beschermd als monument.

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als uiterst gedecoreerd en hierdoor monumentaal herenhuis is second-empirestijl. De artistieke waarde van het interieur ligt vooral in de bewaarde indelingen, de rijkelijke aankleding en verzorgde details van de verschillende salons, traphal en de unieke wintertuin met glas-en-ijzeren koepel en de wandbekleding met kleurrijke faïencetegeltableaus met Leielandschap, mogelijk vervaardigd naar ontwerp van de luministische schilder Emile Claus.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als voorbeeld van een herenhuis van 1890 gebouwd naar ontwerp van de Gentse architect E. Van Hoecke - Peeters (1837-1919) in een overladen neoclassicistische stijl, onder meer gekenmerkt door zwaaromlijste vensters met balkons en bekronende frontons op voluutconsoles in de voorgevel.