Beschermd monument

Herenhuis

Beschermd monument van 18-07-1996 tot heden

ID: 9836   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9836

Besluiten

Woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 18-07-1996  ID: 3082

Beschrijving

Het herenhuis is beschermd als monument.Waarden

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als uiterst gedecoreerd en hierdoor monumentaal herenhuis is second-empirestijl. De artistieke waarde van het interieur ligt vooral in de bewaarde indelingen, de rijkelijke aankleding en verzorgde details van de verschillende salons, traphal en de unieke wintertuin met glas-en-ijzeren koepel en de wandbekleding met kleurrijke faïencetegeltableaus met Leielandschap, mogelijk vervaardigd naar ontwerp van de luministische schilder Emile Claus.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als voorbeeld van een herenhuis van 1890 gebouwd naar ontwerp van de Gentse architect E. Van Hoecke - Peeters (1837-1919) in een overladen neoclassicistische stijl, onder meer gekenmerkt door zwaaromlijste vensters met balkons en bekronende frontons op voluutconsoles in de voorgevel.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Herenhuis

Korte Meer 5 (Gent)
Rijkelijk gedecoreerd neoclassicistisch herenhuis van 1890, ontworpen door architect E. Van Hoecke-Peeters samen met het kleinere naastliggende burgerhuis ter hoogte van nummer 7. De bepleisterde en beschilderde voorgevel telt drie ongelijke travee├źn en drie bouwlagen onder zadeldak en wordt gemarkeerd door een breed linker zijrisaliet met toegangsdeur, erker en bekronend driehoekig fronton.