Hoeve Ruytenshof: boerenwoning

Gemeente Laarne
Straat Scheestraat
Locatie Scheestraat 41 (Laarne)

Hoeve Ruytenshof

Scheestraat 41, Laarne (Oost-Vlaanderen)

Zogenaamde Ruytenshof, gelegen binnen een rechthoekig, enkelvoudig omgracht erf omheind door een gemengde, hulst-, meidoorn- en beukhaag en toegankelijk via een witgeschilderd ijzeren hek.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de boerenwoning van hoeve Ruytenshof. Het erf van de hoeve is als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

Het huis van het Ruytenshof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als zeldzaam voorbeeld van een midden 18de-eeuwse Oost-Vlaamse boerenwoning met rieten dakbedekking en dakvenster boven de deur, gedateerd 1753 op de zandstenen deuromlijsting.

artistieke waarde

als fraai voorbeeld van een midden 18de-eeuwse Oost-Vlaamse boerenwoning met rieten dakbedekking en opvallende zandstenen deuromlijsting met jaartal 1753.