Hoeve: boerenwoning

Geografisch pakket Laarne

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de boerenwoning van de voormalige hoeve. De hoeve met omgeving is eveneens beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het boerenhuis van de voormalige hoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeeld voor de architectuurgeschiedenis van een aanzienlijk rechthoekig Oost-Vlaams boerenhuis onder hoog zadeldak tussen aandaken, uitwendig en binnenin gedateerd 1732. Als bakstenen constructie van het type gekenmerkt door een lange lijstgevel als voor- en achtergevel: ruime rechthoekige vensters en hoge voordeuren in zandstenen omlijstingen en met dito dorpels in de voorgevel, de meer gesloten achtergevel met lage omlijste rondboogdeur en smalle opkamervensters..

artistieke waarde

als mooi voorbeeld voor de bouwkunst van een groot boerenhuis met jaartal 1732 dat zijn origineel karakter grotendeels behield..

Schriekstraat 70 (Laarne)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen op beboomd erf met bijhorende vroegere moestuin en grote achterliggende boomgaard. Boerenhuis beschermd als monument en omgeving als dorpsgezicht. Uitzonderlijk groot en lang rechthoekig boerenhuis van acht traveeën onder hoog zadeldak, in deuromlijsting gedateerd 1732.