Reuzenlevensbomen

Reuzenlevensbomen

Beschrijving

De bescherming als monument betreft twee reuzenlevensbomen met kruisbeeld op een kruispunt van wegen.
De bomen vormen beeldbepalende objecten en vertonen een representatieve groeivorm voor de soort.

Waarden

Twee reuzenlevensbomen (Thuja plicata), met inbegrip van een cirkelvormige zone met een straal van 20 meter rond elke boom met uitsluiting van de voortuinen die behoren bij de woning langs de westzijde van de Koning Albertstraat en een nieuwe noordoostgrens overeenkomstig de bouwlijn van de op 19 maart 2008 goedgekeurde verkaveling, zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

de levensbomen werden aangeplant op een overhoekje van het perceel 411/2 A. Ze vormen een historische eenheid met een religieus bouwkundig element (kruisbeeld). In de regio komen meerdere kruisbeelden en kapellen voor. Zij zijn getuigen van een diepgewortelde volksdevotie en een lange bedevaarttraditie.

artistieke waarde

beide bomen vormen een belangrijk beeldbepalend object in de ruime omgeving en vertonen een mooie representatieve vorm van de soort door hun hoge, piramidale groeivormen met onderaan een sterk verdikte stam.

Reuzenlevensbomen bij veldkruis

Koning Albertstraat, Lombeekkeitse (Roosdaal)
Twee levensbomen werden aangeplant op een verloren hoekje bij een kruispunt en vormen er een historische eenheid met een wegkruis. Het geheel is er getuige van een diepgewortelde volksdevotie en een lange bedevaarttraditie. Beide bomen vormen een belangrijk beeldbepalend object in de ruime omgeving en vertonen een mooi representatieve vorm van de soort door hun hoge, piramidale groeivormen met onderaan een sterk verdikte stam.