Herenhuis met koets- en washuis

Geografisch pakket Laarne

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het neoclassicistische herenhuis en de twee flankerende voormalige koetshuizen.

Waarden

Het huis met voormalige koetshuizen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeeld van een in een dorpskern staand herenhuis in neoclassicistische stijl opgericht in 1854 met bepleisterde en geschilderde lijstgevel verrijkt met hardstenen elementen onder meer voor de omlijsting van de centrale deur en het volledige balkon erboven en voorafgegaan door twee koetshuizen die het symmetrische opzet van het geheel ondersteunen.

artistieke waarde

als fraai exemplaar voor de bouwkunst van een midden 19de-eeuws herenhuis met evenwichtige compositie en mooie afwerking dat met zijn bijbehorende koetshuizen een harmonisch geheel vormt.

Vromondstraat 4 (Laarne)
Herenhuis, voormalig brouwershuis van de brouwersfamilie Cremers, beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 18.10.1995. In de bebouwde dorpskom gelegen, oorspronkelijk vrijstaand herenhuis van 1854 met twee koetshuizen opgesteld in U-vorm rond voortuin van de straat afgesloten door ijzeren hekken.