Ensemble burgerhuizen

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 18-07-1996 tot heden

Straat Voldersstraat, Korte Meer
Locatie Korte Meer 1-11, Voldersstraat 9 (Gent)

Korte Meer 1, Gent (Oost-Vlaanderen)

Enkelhuis met twee bouwlagen van drie traveeën, onder een pseudo-mansardedak (kunstleien) met dakkapellen, uit tweede helft 19de eeuw.

Korte Meer 5, Gent (Oost-Vlaanderen)

Rijkelijk gedecoreerd neoclassicistisch herenhuis van 1890, ontworpen door architect E. Van Hoecke-Peeters (1837-1919) samen met het kleinere naastliggende burgerhuis (nummer 7).

Korte Meer 7, Gent (Oost-Vlaanderen)

Enkelhuis van twee ongelijke traveeën met drie bouwlagen onder zadeldak (?), uit 19de eeuw.

Korte Meer 9, Gent (Oost-Vlaanderen)

Het burgerhuis, samen met het naastliggende burgerhuis (nummer 7) in 1965 ingericht als ‘Museum van de geschiedenis van de wetenschappen’, is in kern een laat 18de-eeuws volledig onderkelderd herenhuis met binnentuin en achterhuis.

Korte Meer 11, Gent (Oost-Vlaanderen)

Het neoclassicistisch burgerhuis dateert uit het tweede kwart van de 19de eeuw.

Hoekhuis

Voldersstraat 9, Gent (Oost-Vlaanderen)

Het hoekhuis is mogelijk een restant van het 16de-eeuwse Hof van der Vere maar kreeg in 1867 de huidige neoclassicistische gevel.

Neoclassicistisch burgerhuis

Korte Meer 3, Gent (Oost-Vlaanderen)

Streng neoclassicistisch enkelhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen), uit 19de eeuw, heden behorende tot de universiteitsgebouwen.

Beschrijving

De burgerhuizen aan de oostzijde van de Korte Meer en het hoekhuis met de Voldersstraat zijn beschermd als monument.

Waarden

Een deel van de Korte Meer en het hoekhuis met de Voldersstraat is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeeld van een neoclassicistisch ensemble van heren- en burgerhuizen uit het einde van de 18de tot het einde van de 19de eeuw gebouwd op de plaats van het oude Hof van der Vere, vanaf 1591 tot 1773 toebehorende aan het jezuïetenklooster;
architectuurhistorisch biedt deze bebouwing een staalkaart van de gangbare stijlen met kenmerkende bepleisterde en beschilderde lijstgevels van een sobere Lodewijk XVI-stijl tot een rijkelijk gedecoreerde second empirestijl.