Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Ensemble heren- en burgerhuizen

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 18-07-1996 tot heden

ID
9846
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9846

Besluiten

Woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 18-07-1996  ID: 3082

Beschrijving

De heren- en burgerhuizen aan de oostzijde van de Korte Meer en het hoekhuis met de Voldersstraat zijn beschermd als monument.Waarden

Een deel van de Korte Meer en het hoekhuis met de Voldersstraat is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeeld van een neoclassicistisch ensemble van heren- en burgerhuizen uit het einde van de 18de tot het einde van de 19de eeuw gebouwd op de plaats van het oude Hof van der Vere, vanaf 1591 tot 1773 toebehorende aan het jezuïetenklooster;
architectuurhistorisch biedt deze bebouwing een staalkaart van de gangbare stijlen met kenmerkende bepleisterde en beschilderde lijstgevels van een sobere Lodewijk XVI-stijl tot een rijkelijk gedecoreerde second empirestijl.

Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Burgerhuis

Korte Meer zonder nummer (Gent)
Enkelhuis met twee bouwlagen van drie traveeën, onder een pseudo-mansardedak met dakkapellen, uit tweede helft 19de eeuw. Breder rechter zijrisaliet met loggia op zwaar kraagstuk.


Burgerhuis

Korte Meer 7 (Gent)
Enkelhuis van twee ongelijke traveeën met drie bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1890 naar ontwerp van architect E. Van Hoecke-Peeters.


Burgerhuis

Korte Meer 9 (Gent)
Het burgerhuis is in kern een laat 18de-eeuws volledig onderkelderd herenhuis met binnentuin en achterhuis. De bepleisterde en beschilderde voorgevel telt vier traveeën en drie bouwlagen boven een souterrain, onder zadeldak.


Burgerhuis

Korte Meer 11 (Gent)
Burgerhuis met sobere neoclassicistische bepleisterde en witgeschilderde voorgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, daterend uit het tweede kwart van de 19de eeuw.


Herenhuis

Korte Meer 5 (Gent)
Rijkelijk gedecoreerd neoclassicistisch herenhuis van 1890, ontworpen door architect E. Van Hoecke-Peeters samen met het kleinere naastliggende burgerhuis ter hoogte van nummer 7. De bepleisterde en beschilderde voorgevel telt drie ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak en wordt gemarkeerd door een breed linker zijrisaliet met toegangsdeur, erker en bekronend driehoekig fronton.


Hoekhuis

Voldersstraat 9 (Gent)
Het hoekhuis is mogelijk een restant van het 16de-eeuwse Hof van der Vere maar kreeg in 1867 de huidige neoclassicistische gevel.


Neoclassicistisch burgerhuis

Korte Meer zonder nummer (Gent)
Streng neoclassicistisch enkelhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit 19de eeuw, nu behorende tot de universiteitsgebouwen. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op een hardstenen plint, en met imitatiebanden op de begane grond.