Bank van de Arbeid

Belgische Bank van de Arbeid

Beschrijving

De voormalige Belgische Bank van de Arbeid, met uitzondering van de latere bijgebouwde kantoren, is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige Belgische Bank van de Arbeid, met uitzondering van de latere bijgebouwde kantoren, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als ‘Belgische Bank van de Arbeid’ opgetrokken door de socialistische coöperatieve ‘Samenwerkende Maatschappij der Bouwwerklieden’ en als dusdanig in gebruik van 1923 tot 1934
als typisch naoorlogs bankgebouw naar ontwerp van architecten O. en H. Vande Voorde van 1921 in een monumentale en pompeuse vormentaal geïnspireerd op de Lodewijk XVI-stijl.

artistieke waarde

als belangrijk voorbeeld van interbellumarchitectuur in zogenaamde ‘Beaux-Arts’-stijl van architecten O. en H. Van de Voorde, verfraaid met allegorische bouwsculptuur van beeldhouwer Geo Verbanck
als voorbeeld van een goed bewaard bankinterieur met bijhorende fraai ingerichte directeurswoning naar ontwerp van architecten O. en H. Vande Voorde van 1921

Bank van de Arbeid

Paddenhoek 12, Voldersstraat 1 (Gent)
Het neoclassicistisch bankgebouw werd na de Eerste Wereldoorlog gebouwd naar ontwerp van architect Oscar Van de Voorde, met medewerking van zijn broer Albert. De monumentale lijstgevel is opgetrokken uit Euvillesteen op een plint van simili-graniet. De brede uitspringende hoekpenanten zijn verrijkt met bouwsculptuur ontworpen door beeldhouwer Geo Verbanck.