Bank van de Arbeid

Straat Voldersstraat
Locatie Voldersstraat 1 (Gent)

Bank van de Arbeid

Voldersstraat 1, Paddenhoek 12, Gent (Oost-Vlaanderen)

Bankgebouw opgetrokken uit natuursteen in de eerste helft van de 20ste eeuw, met neoclassicistische gevelcompositie.

Beschrijving

De voormalige Belgische Bank van de Arbeid, met uitzondering van de latere bijgebouwde kantoren, is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige Belgische Bank van de Arbeid, met uitzondering van de latere bijgebouwde kantoren, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als belangrijk voorbeeld van interbellumarchitectuur in zogenaamde ‘Beaux-Arts’-stijl van architecten O. en H. Van de Voorde, verfraaid met allegorische bouwsculptuur van beeldhouwer Geo Verbanck
als voorbeeld van een goed bewaard bankinterieur met bijhorende fraai ingerichte directeurswoning naar ontwerp van architecten O. en H. Vande Voorde van 1921

historische waarde

als ‘Belgische Bank van de Arbeid’ opgetrokken door de socialistische coöperatieve ‘Samenwerkende Maatschappij der Bouwwerklieden’ en als dusdanig in gebruik van 1923 tot 1934
als typisch naoorlogs bankgebouw naar ontwerp van architecten O. en H. Vande Voorde van 1921 in een monumentale en pompeuse vormentaal geïnspireerd op de Lodewijk XVI-stijl.