Kottembos

Kottembos

Beschrijving

Het Kottembos, gelegen langs de weg Cotthem te Sint-Lievens-Houtem, is beschermd als monument. De afbakening omvat het kleine, oude bosje en het deel van het populierenbos waarin de fladderiepen staan. Een randzone van 10 meter is opgenomen in de bescherming.

Waarden

Kottembos (oud bosje en fladderiepen) is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

Het bosje herbergt enkele bijzondere soorten waaronder de fladderiep. Dit is een heel zeldzame soort in Vlaanderen en kan als genenreservoir voor de regio dienen. De relictpopulaties zijn meestal terug te vinden in beekvalleitjes, zoals hier het geval is.

historische waarde

De fladderiepen zijn aanwezig als hakhout, oorspronkelijk om de houtopbrengst te gebruiken als brandhout, ambachtshout, geriefhout en loofvoedering.

Kottembos

Cotthem (Sint-Lievens-Houtem)
Het Kottembos bevindt zich in het gehucht Cotthem langs de Kottembeek en wordt deels omgeven door een aangeplant populierenbosje en deels door weilanden. Het gaat om een oud bosje waarin zich nog enkele waardevolle soorten bevinden.

Is de omvattende bescherming van

Knotboom en hakhout van fladderiep

In de bosrand langs Cotthem staat, vermoedelijk als relict uit een kaphaag, een knotboom en een hoge hakhoutstoof. Deze traditioneel gesnoeide haag is aangelegd met fladderiep, die hier samen voorkomt met andere haagsoorten zoals haagbeuk, hazelaar en rode kornoelje. Fladderiep of ook steeliep genoemd is een zéér zeldzame soort en is de meest resistente soort tegen de iepenziekte.