Stationsgebouw Sint-Denijs-Westrem: linker bijgebouw

Beschermd monument van 01-12-1999 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Sint-Denijs-Westrem
Straat Jean-Baptiste de Ghellincklaan
Locatie Jean-Baptiste de Ghellincklaan 2 (Gent)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44021/1220.1
  • 4.01/44021/645.1
  • OO002096

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Station Sint-Denijs-Westrem

Jean-Baptiste de Ghellincklaan 2, Gent (Oost-Vlaanderen)

Typisch plattelandsstation daterend van circa 1910 op de vernieuwde spoorlijn Gent-Kortrijk. Sober bakstenen gebouw van zeven traveeën met markerend hoofdgebouw (derde tot vijfde travee) en twee bouwlagen.

Beknopte karakterisering

Typologiestationsgebouwen
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Deze bescherming als monument omvat het linker bijgebouw van het stationsgebouw Sint-Denijs-Westrem, als uitbreiding van de bescherming van het hoofdgebouw en het rechter bijgebouw, beschermd bij ministerieel besluit van 26 september 1997.

Waarden

Het station van de NMBS – uitbreiding van het ministerieel besluit van 26 september 1997 – is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als gaaf bewaard voorbeeld van een plattelandsstation met gemengde traditionele eigentijdse architecturale kenmerken uit 1910, gebouwd naar aanleiding van het verplaatsen van de spoorweg Gent-Kortrijk dit met de bedoeling de spoorweginfrastructuur uit 1839 aan te passen aan de zich snel ontwikkelde Gentse agglomeratie; als materiële getuige van de ontwikkelingen op het vlak van de spoorwegstationsarchitectuur.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.