IJzeren voetgangersbrug

De ijzeren voetgangersbrug over de Nieuwe Vaart is beschermd als monument.

Waarden

De ijzeren voetgangersbrug is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als zeldzaam geworden voorbeeld van een publieke ijzeren voetgangersbrug van het type geklinknagelde balkbrug met halfparaboolvormige vakwerkliggers met kenmerkende typologie van het eerste kwart van de 20ste eeuw, bereikbaar via een geklinknagelde ijzeren structuur met laterale ijzeren trappen met smeedijzeren leuningen en voorzien van gietijzeren gaslantaarns met siermotieven; als brug die een belangrijke rol heeft gespeeld als ‘snelle’ verbinding tussen de dichtbevolkte arbeiderswijken ten zuiden en de grote textielbedrijven ten noorden van de verbindingsvaart.

Nieuwevaart (Gent)
De ijzeren vakwerkbrug voor voetgangers dateert uit de Eerste Wereldoorlog, en verbindt de Frans van Ryhovelaan met de Wondelgemstraat met op de bordestrappen bewaarde gietijzeren gecanelleerde en van siermotieven voorziene gaslantaarns met dubbele arm. Het betreft een geklinknagelde balkbrug met halfparaboolvormige vakwerkliggers van 12 vakken.