Kasteeldomein van Laarne: personeelswoningen en omheiningsmuur erekoer

Kasteel van Laarne: aanpalende gebouwen

Beschrijving

De bescherming als monument uit 1943 van het kasteel van Laarne werd in 1962 bij koninklijk besluit uitgebreid tot enkele aanpalende gebouwen. Het gaat om drie paviljoenen gesitueerd op de hoeken van de erekoer (het noordoostelijk, zuidoostelijk en zuidwestelijk gebouw), verschillende (delen van) omheiningsmuren, een portiek en de ingangspoort. De volledige kasteelsite, met inbegrip van de Achterdreef, Paardreef en Kasteeldreef met kasseibestrating werd beschermd in 1997 bij ministerieel besluit.

Waarden

De rangschikking als monument van het kasteel van Laarne wordt uitgebreid tot de aanpalende gebouwen (huis, huis, deel van huis en omheiningsmuur met uitsluiting van het spijshuis, deel van omheiningsmuur en portiek, deel van omheiningsmuur en ingangspoort) omwille van het algemeen belang.

Kasteeldomein van Laarne

Eekhoekstraat 1-7 (Laarne)
De kasteelsite omvat het eigenlijke kasteel en zijn binnenhof met meidoorn en schandpaal; de binnen- en buitengrachten, bruggen en bruggenhoofden; de erekoer met ommuring en zijn portieken en de inkompoort, vier linden; de vier paviljoenen met hun annexen; de boomgaard, de tuin met kelder, de Kasteeldreef, Achterdreef en Paardreef.