Kasteeldomein Den Brandt

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Antwerpen

Beschrijving

Het kasteeldomein bestaat uit hoofd- en dienstgebouwen in U-vorm geschikt rondom een staatsieplein met bloemperken en een fontein. Het omgevende park met waterpartijen bevat nog andere bijgebouwen zoals het koetshuis en de hovenierswoning.

Beukenlaan 12 (Antwerpen)

Is de omvattende vaststelling van

Bunker 7

Acacialaan (Antwerpen)
Elf Duitse bunkers van het bunkerdorp aan het park Den Brandt werden beschermd als monument. Ze maakten deel uit van de Atlantikwall die opgericht werd om de geallieerde invasie tegen te gaan. Deze bunker betreft een bunker van het type 52a en dateert uit 1943.

Bunker 8

Deze bunker betreft een bunker van het type 52a en dateert uit 1943.

Bunker type 52a

Elf Duitse bunkers van het bunkerdorp aan het park Den Brandt werden beschermd als monument. Ze maakten deel uit van de Atlantikwall die opgericht werd om de geallieerde invasie tegen te gaan. Deze bunker betreft een verzonken bunker van het type 52a en dateert uit 1943.

Bunker type 52a

Bunker type 52a

Bunker type 57a

Elf Duitse bunkers van het bunkerdorp aan het park Den Brandt werden beschermd als monument. Ze maakten deel uit van de Atlantikwall die opgericht werd om de geallieerde invasie tegen te gaan. Deze bunker betreft een bunker van het type 57a en dateert uit 1943.

Bunker type SK1

Elf Duitse bunkers van het bunkerdorp aan het park Den Brandt werden beschermd als monument. Ze maakten deel uit van de Atlantikwall die opgericht werd om de gallieerde invasie tegen te gaan. Deze bunker betreft een bunker van het type SK1 en dateert uit 1942.

Bunker type SK1

Koetshuis kasteel Den Brandt

Bijgebouw van kasteel Den Brandt. Alleenstaand dienstgebouw in cottagestijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; grosso modo rechthoekig grondplan, baksteenbouw op een arduinen plint; overkragende leien bedaking met houten windborden.

Villa La Chapelle

Beukenlaan 16 (Antwerpen)
Pittoreske cottage in neogotische stijl, tussen 1880 en 1885 gebouwd als hovenierswoning van kasteel Den Brandt, in opdracht van Emile Augustin Joseph della Faille de Waerloos. Albert Kreglinger liet de cottage in 1926 door Joseph Hertogs tot zijn huidige vorm uitbreiden en als landhuis herinrichten.