Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van de Oude Bareel

Beschermd monument van 25-10-2005 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Sint-Amandsberg
Straat Antwerpsesteenweg
Locatie Antwerpsesteenweg zonder nummer (Gent)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44021/708.1
  • OO003155

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van de Oude Bareel

Antwerpsesteenweg zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van de Oude Bareel werd opgetrokken in 1930 in modernistische stijl naar ontwerp van architect Valentin Vaerwijck.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van de Kleine Bareel is beschermd als monument.

Waarden

De interbellumkerk Onze-Lieve-Vrouwekerk Oude Bareel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : De Onze-Lieve-Vrouwekerk Oude Bareel te Sint-Amandsberg is een typisch en representatief voorbeeld van de kerkelijke architectuur ontworpen door provinciaal architect Valentin Vaerwyck met beeldhouwkunst van Oscar Sinia.

artistieke waarde

De sculpturen zijn representatief voor de stijl van Sinia. De kerk uit 1932-1933 is naar architecturale vormgeving, materiaalgebruik en interieurdecoratie een representatief voorbeeld van de art deco. De kerk behield bijna alle authentieke interieurelementen (onder andere marmeren altaren en preekstoelen, koperen kandelaars, binnenschrijnwerk, houten biechtstoelen, glasramen van Joep Nicolas en het atelier Mesdagh, een smeedijzeren balustrade in de gang, plaasteren beelden in art decostijl,... ). Het exterieur behield dan weer het buitenschrijnwerk, metalen lichten, bronzen naamplaat van Vaerwyck. Door de bijna intacte bewaring van exterieur en interieur is de kerk een belangrijk voorbeeld van de religieuze architectuur uit het interbellum.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.