Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van de Oude Bareel

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van de Kleine Bareel is beschermd als monument.

Waarden

De interbellumkerk Onze-Lieve-Vrouwekerk Oude Bareel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : De Onze-Lieve-Vrouwekerk Oude Bareel te Sint-Amandsberg is een typisch en representatief voorbeeld van de kerkelijke architectuur ontworpen door provinciaal architect Valentin Vaerwyck met beeldhouwkunst van Oscar Sinia.

artistieke waarde

De sculpturen zijn representatief voor de stijl van Sinia. De kerk uit 1932-1933 is naar architecturale vormgeving, materiaalgebruik en interieurdecoratie een representatief voorbeeld van de art deco. De kerk behield bijna alle authentieke interieurelementen (onder andere marmeren altaren en preekstoelen, koperen kandelaars, binnenschrijnwerk, houten biechtstoelen, glasramen van Joep Nicolas en het atelier Mesdagh, een smeedijzeren balustrade in de gang, plaasteren beelden in art decostijl,... ). Het exterieur behield dan weer het buitenschrijnwerk, metalen lichten, bronzen naamplaat van Vaerwyck. Door de bijna intacte bewaring van exterieur en interieur is de kerk een belangrijk voorbeeld van de religieuze architectuur uit het interbellum.

Antwerpsesteenweg (Gent)
De parochiekerk werd opgetrokken in 1930 en is een moderne gele baksteenbouw in versoberde traditionele stijl met art deco-invloeden naar ontwerp van Valentin Vaerwijck. Ze wordt omgeven door groenaanleg eveneens ontworpen door Valentin Vaerwyck.