Knotbomenrij van zwarte els

Beschrijving

De knotbomenrij van zwarte els, gelegen ten zuiden van de Akkerstraat te Wachtebeke, is beschermd als monument. Een randzone van 20 meter aan weerszijden van de bomenrij is mee opgenomen in de bescherming. Een houtkant van zwarte els valt gedeeltelijk binnen deze randzone.

Waarden

De knotbomenrij van zwarte els, evenals een randzone van 20 meter aan beide zijden, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

De zwarte elzen zijn een zuivere vertegenwoordiger van hun soort en vormen zodanig een belangrijk genreservoir voor de regio.

historische waarde

De bomen zijn een gaaf voorbeeld van een knotbeheer met als doel om het hout te gebruiken als brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering. De knotbomenrij accentueert de perceelsstructuur van het omliggende landbouwgebied.

Akkerstraat (Wachtebeke)
Het betreft een knotbomenrij van zwarte els, die zich op de grens van een naaldbos en een weiland bevindt en de donderbegroeiing van bramen resulteren in een minder ideale standplaats voor de knotbomen. De aanwezige soorten zijn zeldzaam omdat ze nog zuivere vertegenwoordigers zijn van hun eigen soort. Knotbomen van deze soort en van deze ouderdom zijn zeldzaam voor de regio.

Is de omvattende bescherming van

Houtkant van zwarte els langs Merensloop

Tussen de Akkerstraat en de N49 bevindt zich een weiland met een beekbegeleidende houtkant van Zwarte els.