Beschermd cultuurhistorisch landschap

Baanvak Sint-Niklaas - De Klinge op de spoorlijn Mechelen - Terneuzen

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Spoorlijn Mechelen-Terneuzen of baanvak Sint-Niklaas-De Klinge

Beschrijving

Het baanvak Sint-Niklaas - De Klinge op de voormalige spoorlijn Mechelen - Terneuzen te Sint-Gillis-Waas, Sint-Pauwels en Sint-Niklaas is beschermd als landschap

Waarden

De voormalige spoorlijn Mechelen - Terneuzen (Baanvak Sint-Niklaas - De Klinge) is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

Langsheen de verlaten spoorwegberm, nu gebruikt als fiets- en wandelpad, worden typische plantensoorten aangetroffen die gerelateerd zijn met een verschil in vochtigheid. Andere soorten wijzen voornamelijk op voedselrijke, niet humeuze, kalkhoudende maar niet kalkrijke, droge grond en planten van (zeer) droge graslanden, muren en rotsen.

Baanvak Sint-Niklaas - De Klinge op voormalige spoorlijn Mechelen - Terneuzen

Sint-Gillis-Waas, Sint-Pauwels (Sint-Gillis-Waas), Sint-Niklaas (Sint-Niklaas)
Het baanvak Sint-Niklaas - De Klinge bevindt zich op de voormalige spoorlijn Mechelen - Terneuzen, die werd aangelegd tussen 1868 en 1871. Dit baanvak, gebruikt als fiets- en wandelpad, vormt één van de laatste onverharde verlaten spoorzates van het Waasland.

Stropersbos

Sint-Gillis-Waas (Sint-Gillis-Waas), Kemzeke, Stekene (Stekene)
Deze ankerplaats bevindt zich te noordoosten van Stekene. In de vroege middeleeuwen was dit gebied bedekt door het Koningsforeest. Op initiatief van de graaf van Vlaanderen is dit gebied ontgonnen door abdijen, plaatselijke heren en particulieren. Het gebied omvat verschillende cultuurhistorische elementen uit de periode 14de-17de eeuw. In het begin van de 18de eeuw wordt ter hoogte van de Parmavaart een verdedigingslinie opgetrokken. Geleidelijk aan raakt het hele gebied bebost (18de-19de eeuw).