Beschermd cultuurhistorisch landschap

Zevensacramentenboom

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Zeven Sacramentenboom en omgeving

Beschrijving

De Hollandse linde, gekend als Zevensacramentenboom, langs de Gentse Steenweg te Leeuwergem is beschermd als landschap. Een cirkelvormige zone met een straal van 15 meter rond de boom is mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

De oude linde, genaamd “Zeven Sacramentenboom” en zijn onmiddellijke omgeving (binnen een straal van 15 meter) zijn beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Gentse Steenweg (Zottegem)
De Zevensacramentenboom is een oude knotlinde met zeven zwaar ontwikkelde gesteltakken. De boom staat naast het dorpsschooltje en werd er vermoedelijk door de pastoor gebruikt als educatief voorwerp om toelichting te geven bij de zeven sacramenten tijdens de godsdienstlessen. De boom markeert er ook de hoek van een kadastraal perceel en bij deze hoek komt ook een voetweg uit op de Gentse Steenweg.