Knotbomen van zomereik en een deel van de weg

Knotbomen van zomereik en deel van de weg

Beschrijving

De bescherming als monument betreft een knotbomenrij van zomereiken langs de onverharde veldweg Nieuwland.

Waarden

Twintig knotbomen van zomereik (Quercus robur) en een deel van de weg zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

historische waarde, in casu cultuurhistorische waarde, volkskundige waarde, sociaal-culturele waarde: de knoteikenrijen verwijzen naar een verdwenen beheervorm die algemeen werd toegepast in de Zuiderkempen. Zij voorzagen de lokale gemeenschap onder meer van rijshout, geriefhout, brandhout of loofvoedering. Zij werden bovendien gebruikt voor het markeren van perceelgrenzen. De veldweg nr. 43 is een oude verbindingsweg.

artistieke waarde

in casu esthetische waarde: de knoteiken zijn een belangrijk beeldbepalend object in een relict van een kleinschalig landschap. Zij beschikken over een mooie, representatieve groeivorm. Het lineair aspect en het landelijk karakter van de bomenrij wordt geaccentueerd door de onverharde veldweg.

Is de omvattende bescherming van

Rij van geknotte zomereiken

Testelt (Scherpenheuvel-Zichem)
De knotbomenrij van zomereiken (Quercus robur) langs de onverharde veldweg Nieuwland bevindt zich in een depressie tussen twee heuvelruggen behorende tot de Formatie van Diest (de Rodeberg-Molenberg-Weefberg en de Voortberg), even ten noorden van de dorpskern van Testelt (deelgemeente van Scherpenheuvel-Zichem).