Beschermd cultuurhistorisch landschap

Kasteeldomein Breivelde

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Domein Breivelde

Het kasteeldomein Breivelde te Grotenberge is beschermd als landschap.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de esthetische, historische en wetenschappelijke waarde van het kasteeldomein Breivelde als volgt werd gemotiveerd:

esthetische waarde: Het is een bijzonder schilderachtig park. Een centraal gelegen sterk glooiende graspartij met solitaire naaldhoutboomgroepen (clumps) en de lager gelegen vijvers (imitatie van een rivierbocht) met eiland vormen een harmonisch geheel. Het natuurlijk reliëf en de loofhoutbestanden die het grasveld afzomen geven het centrale parkgedeelte tegelijk allure en intimiteit.

historische waarde: Breivelde is een midden 19de-eeuws parklandschap met kenmerken van de vroeg-Engelse landschapstraditie (midden 18de eeuw).

wetenschappelijke waarde: Het domein herbergt een uniek assortiment van honderdjarige ingevoerde en inheemse bomen met onder andere veertien exemplaren van de eerste ingevoerde mammoetbomen (Sequiodendron giganteum).

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000686, Domein Breivelde, advies KCML (1982).

Het domein Breivelde is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde:

esthetische waarde

Parkstraat 1 (Zottegem)
Het kasteeldomein van Breivelde werd op het einde van de 19de eeuw in laat landschappelijke stijl aangelegd op een glooiend terrein. Water speelt een belangrijke rol in het ontwerp van dit park: tien vijvers, een cascade en een fontein bepalen sterk het karakter. Sinds 1970 is de gemeente eigenaar van het domein.

Is de omvattende bescherming van

Kasteel Breivelde

Met klimop begroeid kasteel in neo-Vlaamse-renaissance stijl uit 1904, tegenover de kerk gelegen in een mooi glooiend park met vijver en van de straat afgesloten door middel van een nieuwe muur; gekanteelde bakstenen hekpijlers met gietijzeren hek. .

Vier geleide schermlinden bij voormalige herberg De Warande

Warande (Zottegem)
Ten zuiden van de gewezen herberg staan aan de overkant van de weg vier leilinden in een bomenrij. Deze bomen beschermden het gebouw tegen weer en wind en zorgden voor een lommerrijk terras.