Café Local Unique met interieur

Cafés met interieur en 20ste-eeuwse wandtegels

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het café Local Unique, gelegen op de Grote Markt, met inbegrip van het interieur met tegeltableaus van keramiekfabriek Helman.

Waarden

Café Local Unique met interieur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

De café-inrichting uit het eerste kwart van de 20ste eeuw bezit merkwaardige, gaaf bewaarde tegeltableaus, als unicum geproduceerd door "Helman" in Brussel, één van de belangrijkste Belgische fabrieken van bouwkeramiek. Deze waardevolle keramische realisaties zijn virtuoos uitgevoerd in de zogenaamde drogelijntechniek en onderglazuurbeschildering. De twee monumentale tableaus met portretmedaillons van figuren uit de vier kunstrichtingen op een achtergrond met zichten van Ronse en de Vlaamse Ardennen wijzen hier op een specifieke opdracht en zijn uniek in hun genre.
De café-inrichting is een totaalconcept naar het voorbeeld van de Parijse en Brusselse brasseries met houten lambriseringen met ingewerkte spiegels en tegelpanelen en -friezen, kapstokjes en zitbanken.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Het 19de-eeuwse gebouw op de Grote Markt dat vermoedelijk eind 19de eeuw ingericht werd als café met danszaal achteraan is representatief voor de cafés uit het eerste kwart van de 20ste eeuw die volgens de mode van de tijd voorzien werd van een rijkelijk café-interieur met tegeltableaus.

sociaal-culturele waarde

Het huidig café is tevens vergaderlokaal van de duivenmaatschappij "Local Unique", opgericht in 1924 en tot op heden één van de belangrijkste duivenverenigingen in Ronse.
Café Local Unique is uniek als de materiële getuige van een café met lokaal voor een duivenmaatschappij die in oorsprong opgericht werd door een elite van duivensporters uit de industriële klasse en thans als volks café met duivenlokaal nog zeer populair is.

Café Local Unique

Grote Markt 25 (Ronse)
Het café Local Unique, vergaderlokaal van de gelijknamige duivenmaatschappij, is gelegen aan de zuidzijde van de Grote Markt tegenover de obelisk met stadsfontein. Het interieur uit het eerste kwart van de 20ste eeuw vormt een totaalconcept met onder meer tegeltableaus van keramiekfabriek Helman.