Parochiekerk Sint-Martinus

Parochiekerk Sint-Martinus, kerkhofmuur en omgeving

De parochiekerk Sint-Martinus is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van de kerk als volgt werd gemotiveerd: als in kern 12de-eeuwse Romaanse kerk met latere gotische uitbreidingen en aanpassingen, alsmede neogotische zijbeuken en gevelpartij.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000713, Sint-Martinuskerk en omgeving, advies KCML (1983).

De Sint-Martinuskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Dorp (Sint-Martens-Latem)
Gelegen in een ommuurd kerkhof ten oosten van het dorpspleintje in de nabijheid van de Leie. Oudste vermelding in 1121. Vermoedelijk was het een kleine basilicale kerk met achthoekige kruisingstoren en koor, opgetrokken uit Doornikse kalksteen in onregelmatig verband waarvan duidelijk sporen bewaard zijn. Beschadigd tijdens de godsdiensttroebelen van de 16de eeuw en belangrijke verbouwingen en herstellingen in het tweede kwart van de 17de eeuw; vergrotingswerken in 1771-1772.