Villa Virginie Henderick - Carpentier

Interbellumwoningen en kerk in het Miljoenenkwartier

De villa Virginie Henderick - Carpentier met omliggende tuin is beschermd als monument.

Waarden

De woning Virginie Henderick - Carpentier is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De panden zijn op architecturaal vlak eveneens representatief daar ze de verschillende kunststijlen uit het interbellum vertegenwoordigen, zoals die pasten binnen de smaak van de maatschappelijke elite in de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw (traditionele architectuur waaronder cottagestijI en Style Hoge, art deco, modernisme waaronder invloed van Le Corbusier, Amsterdamse School, Dudok).
De percelen worden in hun geheel beschermd, inclusief de tuin zone en het afsluithek.

Representatief en beeldbepalend pand uit 1932 in zakelijke baksteenstijl van de hand van Geo Henderick dat samen met zijn 'pendant' aan de Congreslaan 40, kan beschouwd worden als poort tot het Paul de Smet de Naeyerplein. Het pand behield zijn interne structuur en interieuraankleding met onder andere een indrukwekkende traphal met de geschilderde trap, onder de trap een rustbank met kastjes, parketten, een tegelvloer, binnenschrijnwerk en buiten-schrijnwerk met hang- en sluitwerk en het authentieke structuurglas, schouwmantels, in de keuken een wandmeubel uit de jaren 1930. In de eetkamer bleef een uniek ensemble bewaard van wandspiegel, wandtafel met glazen bladen, eetkamertafel met zes stoelen en een laag wandmeubel, allen met fineerhout belegd in art decostijl uit de jaren 1930 (ontwerp van Jousse) evenals een luchter in een combinatie van metaal en glas. Het ensemble is representatief voor de bemeubeling uit de jaren 1930 en dient als eigen aan het huis beschouwd te worden.

sociaal-culturele waarde

Alle panden, gebouwd tussen 1926 en 1940, zijn representatief voor de sociale segregatie die zich inzette in de 19de eeuw en voortduurde in de 20ste eeuw. Het zuiden van de stad Gent wordt een prestigieus en residentieel gebied. De verkaveling van de gronden in 1926 resulteerde in grote kavels en strenge bouweisen waardoor op de meest prestigieuze percelen van de wijk, namelijk aan het Paul de Smet de Naeyerplein, aan de Congreslaan, de Krijgslaan en de Onafhankelijkheidslaan, de voornaamste beroeps categorieën waaronder industriëlen en groothandelaars zich vestigden.

Paul de Smet de Naeyerplein 1-3 (Gent)
Beeldbepalend pand uit 1932 in zakelijke baksteenstijl van de hand van Geo Henderick. Hoekpand bestaande uit drie traveeën langs de Paul de Smet de Naeyerplein en twee traveeën langs de Congreslaan verbonden door een afgeronde hoektravee. Het pand kenmerkt zich door lijstgevels met opeenvolgende in- en uitspringende volumes over twee verdiepingen, uitlopend in een zadeldak en balkons.