Oorlogsmonument ontworpen door Valentin Vaerwyck

Beschermd monument van 04-11-2002 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Ronse
Deelgemeente Ronse
Straat Sint-Martensstraat
Locatie Sint-Martensstraat zonder nummer (Ronse)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/45041/126.1
  • OO002757

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Oorlogsmonument ontworpen door Valentin Vaerwyck

Sint-Martensstraat zonder nummer, Ronse (Oost-Vlaanderen)

Het gedenkteken voor de oorlogsslachtoffers naar ontwerp van architect Valentin Vaerwyck werd op 3 juni 1923 onthuld. Het beeldhouwwerk werd uitgevoerd door Godefrood Devreese uit Schaarbeek en Oscar Sinia, de aannemer was Bruxelman uit Ledeberg.

Beknopte karakterisering

Typologieoorlogsmonumenten
Dateringinterbellum
Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het oorlogsmonument ter herinnering van de Eerste Wereldoorlog, ontworpen door Valentin Vaerwyck.

Waarden

Herdenkingsteken ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

De herdenkingstekens zijn allen opgedragen aan de militaire en burgerslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). In 1919 kregen de gemeenten de opdracht herdenkingstekens op te richten. Meestal werden de namen van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog na 1945 aan het monument toegevoegd.
De Eerste Wereldoorlog betekende een breuk met het verleden. De politieke, militaire, sociologische en culturele kaarten werden volledig hertekend na 1918. De tekens gedenken bijgevolg de slachtoffers van één der belangrijkste en meest markante gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis.

artistieke waarde

De herdenkingstekens werden opgericht tussen 1919 en 1940. Daardoor werden een veelheid aan stijlen toegepast; van art nouveau tot art deco met al zijn varianten. Bekende kunstenaars werden aangezocht om de herdenkingstekens te ontwerpen en uit te voeren. De gebruikte vormentaal / symboliek is eigen aan het herdenkingsteken met zijn verwijzingen naar de helden in lijden, dood en overwinning.
Het herdenkingsteken naar ontwerp van architect Valentin Vaerwyck werd op 3 juni 1923 onthuld. Het beeldhouwwerk is representatief voor, en werd uitgevoerd door, Godefrood Devreese uit Schaarbeek en Oscar Sinia.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.