Parochiekerk Sint-Pieter: kerkhof en kerkplein met afsluiting

Beschermd monument van 25-03-2000 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Ninove
Deelgemeente Meerbeke
Straat Halsesteenweg, Sint-Berlindisstraat, Kloosterstraat
Locatie Halsesteenweg 44, Kloosterstraat, Sint-Berlindisstraat (Ninove)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/41048/139.1
  • OO002243

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof en kerkplein

Halsesteenweg 44, Ninove (Oost-Vlaanderen)

De parochiekerk bevindt zich langs de Halsesteenweg en wordt omgeven door het ommuurde kerkhof en voorafgegaan door het beboomde kerkplein. De kerk ligt in de as van de pastorie.

Is de omvattende bescherming van

Oorlogsmonument van Meerbeke

Halsesteenweg zonder nummer, Ninove (Oost-Vlaanderen)

Sterk beeldbepalend en monumentaal oorlogsgedenkteken, staande in een ruim begraasd plein en aan weerszijde van de stenen balustrade staat een monumentale beuk.

Beknopte karakterisering

Tags Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Het kerkhof met omheiningsmuur en het kerkplein met afsluiting bij de parochiekerk Sint-Pieter langs de Halsesteenweg te Meerbeke zijn beschermd als monument. De als monument beschermde parochiekerk maakt geen deel uit van deze bescherming. Het als monument beschermde oorlogsmonument is wel opgenomen in de bescherming. Het kerkplein en kerkhof werden eerder als landschap beschermd. De onmiddellijke omgeving van de kerk, het kerkhof en kerkplein vormt de als dorpsgezicht beschermde dorpskern.

Waarden

Het kerkhof met muur, kerkplein met afsluiting bij de Sint-Pieterskerk is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

bij de als monument beschermde Sint-Pieterskerk horend kerkhof met belangrijke grafmonumenten en een bakstenen muur, het geheel voorafgegaan door een met lindebomen, platanen en berken aangeplant kerkplein dat afgesloten is met een bakstenen muur en met kalkstenen platen bedekte pijlers, met twee 18de-eeuwse kalkstenen hekpijlers die bekroond zijn door siervazen met granaatappel en met een 19de-eeuws gietijzeren toegangshek.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.