Beschermd cultuurhistorisch landschap

Neigembos: fase 1

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Neigembos: fase 1

Beschrijving

Het centrale deel van het Neigembos met omliggende landbouwgronden te Meerbeke en Gooik werd beschermd als landschap (fase 1) bij koninklijk besluit van 30 september 1974. Het resterende noordwestelijke deel van het bosgebied en omliggende landbouwgronden werden beschermd als landschap (fase 2) bij koninklijk besluit van 16 oktober 1981.

Het Neigembos is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Neigembos en Onze-Lieve-Vrouw Lombeek met de valleien van de Berchembos- en de Hunselbeek

Gooik (Gooik), Sint-Kwintens-Lennik (Lennik), Meerbeke, Neigem (Ninove), Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek (Roosdaal)
Het landschap wordt zeer sterk gedomineerd door van west naar oost verlopende getuigenheuvels. Het Neigembos is één van de toppen die de waterscheidingslijn vormen tussen het Dender- en Zennebekken. Het landschapsbeeld van eind 18de eeuw sluit goed aan bij het huidige landschap. Bomenrijen langs de wegen compartimenteren het landschap. De akkerlanden situeren zich bijna uitsluitend op wat men tot op heden als open leemkouters beschouwt.

Wordt opgevolgd door

Neigembos: fase 2