Neoclassicistisch burgerhuis met siertuin

Herenhuis met tuin

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de woning van de familie Rosier uit 1900, met inbegrip van de tuin.

Herenhuis met tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als voorbeeld van een luxueuze stadswoning, gebouwd in 1900 in opdracht van de familie Rosier, renteniers. Het herenhuis met achterliggende tuin is een zeer representatief voorbeeld van een burgerhuis in Ronse en staat symbool voor de wooncultuur en rijkdom, welvaart en comfort van de bourgeoisie van de stad in de belle epoque.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Het herenhuis dat de familie Rosier in 1900 liet optrekken is een mooi en representatief voorbeeld van architectuur uit de belle époque. De monumentale, rijkelijk uitgewerkte natuurstenen voorgevel, uitgevoerd door steenkapper Emile Cuvelier in neoclassicistische stijl, getuigt van een kwalitatieve uitvoering en imponeert door zijn rijke detaillering. De zware bossage op de verhoogde begane grond en rijkelijk versierde erker met balusterborstwering, Ionische zuilen en voluutconsoles op de bovenverdieping, uitgewerkt in blauwe hardsteen van Soignies en het gelijkaardig uitgewerkt dakvenster met fronton en siervaasbekroning zijn kenmerkend voor de neoclassicistische stijl.

artistieke waarde

De artistieke waarde uit zich in de monumentaal uitgewerkte natuurstenen voorgevel in neoclassicistische stijl gerealiseerd door steenkapper-beeldhouwer Emille Cuvelier in 1900, met zware erker en bekronend dakvenster met siervazen en frontonnetje als blikvanger.
Het intact bewaarde interieur brengt een staalkaart van de verschillende gangbare decoratiestijlen uit de belle époque. De inkom en het trappenhuis met marmeren vloeren, imitatiemarmerschilderingen voor bossage en pilasters en uitgewerkte stucplafonds, zijn kwalitatieve voorbeelden van de neoclassicistische binnenhuisdecoratie. Het grote kleurrijke glas-in-loodraam boven het bordes sluit door zijn thema en zwierig lijnenspel aan bij de art nouveau. Zowel het beschilderde plafond als de gedecoreerde paneeldeuren en deurstukken als de lambriseringen en marmeren schouw in het salon, zijn kunstig uitgevoerd en kenmerkend voor de neo-Lodewijk XVI-stijl. In de aansluitende eetkamer getuigen vooral het plafond, met zware omlopende houten kroonlijst op voluutconsoles, boord met cassetten en een centraal achtzijdig paneel beschilderd met arabesken in rode en groene tinten, en de zwartmarmeren schouw met leeuwenkopjes, van een kwalitatieve aankleding in neo-VIaamserenaissance-stijl. De veranda, die overvloedig licht krijgt door het kamerbrede raam en het bovenlicht met imitatie glas-in-loodschildering, heeft een granito- en mozaïekvloer en radiatorbeschermer die aansluiten bij de eigentijdse, typische belle-époque-sfeer.

Neoclassicistisch burgerhuis met tuin

Jean-Baptiste Guissetplein 8 (Ronse)
De luxueuze stadswoning, gebouwd in 1900 in opdracht van de familie Rosier, werd uitgevoerd door steenkapper Emile Cuvelier in neoclassicistische stijl. Bij de woning hoort een grote stadstuin in landschapsstijl met vijver, waterput, serre, Mariagrotje en volière.