Villa in neorégencestijl met tuin

Villa met omheinde tuin, tuinpaviljoen en magazijn

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de art-decovilla, ontworpen door de Doornikse architect Marcel Tock tussen 1925 en 1929, met inbegrip van de omheinde tuin, tuinpaviljoen en voormalig magazijn.

Waarden

Villa met inbegrip van de omheinde tuin, tuinpaviljoen en voormalig magazijn is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

De villa is zeer representatief voor de wooncultuur van de nieuwe gefortuneerde industrie- en handelsburgerij van Ronse tijdens het interbellum. Het exterieur met de allure van een Frans kasteeltje in neorégencestijl is een uitzonderlijk materiële getuige van de nieuwe status van de eigenaar door de imposante architectuur en geraffineerde en kwaliteitsvolle uitwerking van het interieur

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : De villa met omliggende omheinde tuin, het tuinpaviljoen en het voormalig magazijn vormen een uitzonderlijk totaalconcept in art deco, ontworpen door de Doornikse architect Marcel Tock tussen 1925 en 1929.
Binnen het oeuvre van de architect is deze villa, waarmee hij deelnam aan de tentoonstelling van de "Société Centrale d' Architecture de Belgique" in 1930, opmerkelijk door zijn monumentaal voorkomen met de allure van een Frans neorégencekasteeltje en rijkelijk, tot in de kleinste details uitgewerkt art-deco-interieur.

artistieke waarde

Het gaaf en zeer authentiek bewaarde architecturaal ensemble ontworpen door architect Marcel Tock en tot stand gekomen door een intense samenwerking met de bouwheer en voornamelijk Doornikse kunstenaars, zoals kunstschilder Fernand Gaudfroy, bezit een uitzonderlijke homogeniteit door de kleurrijke bouwmaterialen, sculpturale decoratie, kunstig ijzeren smeedwerk en vooral het alom aangewende hulstmotief in de decoratie.
Ook de ensemblewaarde van het voornamelijk art-deco-interieur is uniek door het verwerken van het thema van de liefde gesymboliseerd door de puttifiguurtjes en het hulstmotief in de decoratieve elementen van de muurschilderingen en schouwpanelen, de lambriseringen in marmer of hout, de marquetterie in de parketvloeren, het stucwerk van de plafonds en de kleurrijk glas-in-loodpanelen in de deuren, lanterneau of vensterschermen. Het authentieke textielbehang met moiré-effect geeft het salon een extra rijke uitstraling.
De tuinomheining met gesmeed ijzeren en houten toegangshek, de gesculpteerde pijlers en gesmeed ijzeren hekken met hulstmotief is een uitzonderlijk kwalitatieve ambachtelijke verwezenlijking. De levende hulsthaag erachter geeft een extra bescherming aan de woning.
Het tuinpaviljoen in de vorm van een rotonde met Dorische zuilen, uitgevoerd in Euvillesteen met rijkelijk gebeeldhouwde hulstfries, koepel met kleurrijk geometrisch art deco glas in lood en kunstig gesmeed ijzeren borstweringen, getuigt van een grote artistieke waarde.
De natuurstenen siervaas in de voortuin is een mooi voorbeeld van monumentale art-decosculptuur met kenmerkende geometrische vormen en dansende mannelijke en vrouwelijke naaktfiguren.
De kwaliteitsvolle uitvoering van het totaalconcept van villa en tuin getuigt van een uitzonderlijke rijkdom en raffinement.

Oswald Ponettestraat 99 (Ronse)
De grote villa is gelegen op de hoek van de Oswald Ponettestraat met de Mérodestraat. De villa in neorégencestijl met art-deco-interieur wordt omgeven door een omheinde en omhaagde beboomde tuin, en werd volgens bouwplannen gebouwd in opdracht van handelaar A. De Meestere, naar ontwerp van architect M. Tock.