Woning Van Grootenbruel met tuin

De woning Van Grootenbruel met aanhorigheden en tuinarchitectuur

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het 19de-eeuwse herenhuis Van Grootenbruel, uitgebreid door Albert Massez, met inbegrip van de aanhorigheden en de tuinarchitectuur van H. Fonteyne.

Waarden

De woning Van Grootenbruel met aanhorigheden en tuinarchitectuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde: : Voor de bouwhistorische evolutie van Ronse is deze woning een zeldzaam voorbeeld van een vroeg-19de-eeuws landhuis met behouden sober neoclassicistisch voorkomen, gelegen aan de steenweg naar Doornik, aan de rand van de stadskern. Onder impuls van de gefortuneerde eigenaar, de textielindustrieel Louis Van Grootenbruel, werd het huis in de jaren 1920 rijkelijk aangekleed en uitgebreid met de noodzakelijke aanhorigheden en een aangelegde tuin.
Voor de geschiedenis van de tuinarchitectuur zijn de behouden tuinelementen zoals de gemetste vijvers en de pergola naar bewaarde plannen door architect Fonteyne van 1930, belangrijke en kwalitatief hoogstaande en uitzonderlijke getuigen.
Cultuurhistorisch is het huidige ensemble een interessant materieel getuige van de wooncultuur van de gegoede burgerij in het begin van de 20ste eeuw.
Als woning van Louis Van Grootenbruel, oprichter van de "Ets . Louis Van Grootenbrul & Cie" later "Tissage La Perle", een van de grootste textielbedrijven van de streek in de eerste helft van de 20ste eeuw, staat deze woning ook symbool voor het rijke textielverleden van Ronse. De naamgeving van de aanpalende Louis Van Grootenbruelstraat wijst op het belang van deze textielfabrikant voor de stad Ronse.

artistieke waarde

De woning Van Grootenbruel is een vroeg-19de-eeuws landhuis in een sobere neoclassicistische stijl dat een rijkelijk interieur herbergt met een staalkaart aan gedifferentieerde binnenhuisdecoraties uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Kwalitatief hoogstaand is onder meer in de eetkamer en de veranda de kunstig gelegde mozaïekvloer in art-decostijl met boord van rank- en bloemmotieven en centraal waaiermotief. Ook de wandbekleding met imitatiegoudlederbehangsel en kleurrijke glas-in-loodramen met gestileerd bloem- of fonteinmotief in art-decostijl en de geschilderde brandglasramen met medaillons met puttifiguurtjes, van glazenier H. Dufour uit Doornik getuigen nog van de modebewuste aanpassingen tot rijkelijke directeurswoning.
De aangelegde tuin, gerealiseerd in 1930 naar een ontwerp van architect H. Fonteyne, met kwaliteitsvolle tuinelementen als terrassen, vaste zitbanken, gemetste vijvers, later deels ingericht als openluchtzwembad en een imposante pergola met hoekpaviljoenen is zeer representatief voor de tuinarchitectuur uit het interbellum, aansluitend bij de "Nouveau Jardin Pittoresque "-beweging met elementen uit het modernisme en de art deco.

Woning Van Grootenbruel

Oswald Ponettestraat 88-90, 92A-B (Ronse)
Woning van Grootenbruel is een vroeg-19de-eeuws herenhuis in neoclassicistische stijl, uitgebreid door stadsarchitect A. Massez in de jaren 1920 met een mansardedak, garages en veranda. De tuinarchitectuur naar ontwerp van architect H. Fonteyne sluit aan bij de Nouveau Jardin Pittoresque-beweging en de art-decostijl.