Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus: tuin

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

ID
9908
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9908

Besluiten

Norbertijnerabdij: gastenhuis met inkomhekken en inkompijlers, trompetboom en tuin
definitieve beschermingsbesluiten: 13-03-1996  ID: 2991

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De tuin bij het voormalig gasthuis van de abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus , gelegen langs de Abdijstraat te Ninove, is beschermd als stadsgezicht. Het als monument beschermde gasthuis maakt geen deel uit van het beschermde stadsgezicht. Het toegangshek met hekpijlers en de trompetboom, eveneens beschermd als monument, behoren wel tot deze bescherming.



Waarden

De tuin horend bij het voormalig gastenhuis van de Norbertijnenabdij is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

Als een in de 19de eeuw getransformeerde tuin waarin onder andere gerecupereerde elementen van de abdij staan opgesteld en waarin een merkwaardige trompetboom is aangeplant.

Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Trompetboom bij Abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus

Abdijstraat 12 (Ninove)
De tijdens de 19de eeuw aangelegde tuin bij het voormalige gasthuis van de abdij omvat onder andere een merkwaardige trompetboom (Catalpa bignonioides Walter). De stamomtrek bedraagt 284 cm (gemeten op 5 maart 1991).

Is de gedeeltelijke bescherming van

Abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus

Abdijstraat 12, Kerkplein 32, Weggevoerdenstraat (Ninove)
Stichting der norbertijnen met zeven monniken van de abdij Park (Leuven), in 1137-38, onder bescherming van de plaatselijke heer, Geraard I, en goedkeuring van de bisschop van Kamerijk. Eerste klooster vermoedelijk nabij de eerste parochiekerk gelegen. Van de voormalige abdijsite resteren nog, behalve de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de ingangspoort, de priorij, een éénlaagse woning van vier traveeën onder een hoog schilddak uit de eerste helft van de 18de eeuw, een veldpoort, een barok poortgebouw uit de 17de eeuw die toegang gaf tot het voormalige neerhof en tot slot de watermolen op de Molenbeek van 1645.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus: tuin [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9908 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.