Abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus: hek met hekpijlers

Beschermd monument van 13-03-1996 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Ninove
Deelgemeente Ninove
Straat Abdijstraat
Locatie Abdijstraat 12 (Ninove)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/41048/130.1
  • OO000392

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus

Weggevoerdenstraat zonder nummer, Abdijstraat 12, Kerkplein 32, Ninove (Oost-Vlaanderen)

Stichting der norbertijnen met zeven monniken van de abdij Park (Leuven), in 1137-38, onder bescherming van de plaatselijke heer, Geraard I, en goedkeuring van de bisschop van Kamerijk. Eerste klooster vermoedelijk nabij de eerste parochiekerk gelegen, in de Nederwijk ten oosten van de stad.

Beknopte karakterisering

Typologiehekken, hekpijlers

Beschrijving

Het hek met hekpijlers bij de toegang tot de tuin van het voormalig gasthuis van de abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus , gelegen langs de Abdijstraat te Ninove, is beschermd als monument. Het hek met hekpijlers maakt ook deel uit van de als stadsgezicht beschermde tuin bij het gastenhuis.

Waarden

Het inkomhekken met inkompijlers tot de tuin van het voormalig gastenhuis van de Norbertijnenabdij is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

als recuperatie-element van de voormalige abdij, meer bepaald bakstenen hekpijlers bekroond met kalkstenen volutenkapitelen.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.