Beschermd monument

Abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus: trompetboom

Beschermd monument van tot heden

ID
9911
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9911

Besluiten

Norbertijnerabdij: gastenhuis met inkomhekken en inkompijlers, trompetboom en tuin
definitieve beschermingsbesluiten: 13-03-1996  ID: 2991

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De trompetboom in de tuin van het voormalig gasthuis van de abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus , gelegen langs de Abdijstraat te Ninove, is beschermd als monument. Deze boom maakt ook deel uit van de als stadsgezicht beschermde tuin bij het gasthuis.Waarden

De trompetboom in de tuin horend bij het voormalig gastenhuis van de Norbertijnenabdij is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde, wetenschappelijke waarde

waarbij de artistieke waarde wordt gezien als een esthetische waarde: als één van de omvangrijkste exemplaren in Vlaanderen, vanwege zijn verschijningsvorm en relatief goede conditie.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Trompetboom bij Abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus

Abdijstraat 12 (Ninove)
De tijdens de 19de eeuw aangelegde tuin bij het voormalige gasthuis van de abdij omvat onder andere een merkwaardige trompetboom (Catalpa bignonioides Walter). De stamomtrek bedraagt 284 cm (gemeten op 5 maart 1991).

Is de gedeeltelijke bescherming van

Abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus

Abdijstraat 12, Kerkplein 32, Weggevoerdenstraat (Ninove)
Stichting der norbertijnen met zeven monniken van de abdij Park (Leuven), in 1137-38, onder bescherming van de plaatselijke heer, Geraard I, en goedkeuring van de bisschop van Kamerijk. Eerste klooster vermoedelijk nabij de eerste parochiekerk gelegen. Van de voormalige abdijsite resteren nog, behalve de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de ingangspoort, de priorij, een éénlaagse woning van vier traveeën onder een hoog schilddak uit de eerste helft van de 18de eeuw, een veldpoort, een barok poortgebouw uit de 17de eeuw die toegang gaf tot het voormalige neerhof en tot slot de watermolen op de Molenbeek van 1645.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.