Boerenarbeiderswoningen met bijgebouw

Beschermd monument van tot (opheffing)

Woning met bijgebouwtje en voor- en achtertuin
definitieve opheffingsbesluiten: 28-04-2023  ID: 15126

voorlopige opheffingsbesluiten: 21-12-2022  ID: 15106

Woning met bijgebouw en voor- en achtertuin

Beschrijving

De bescherming als monument omvatte de boerenarbeiderswoning met bijgebouw. De onmiddellijke omgeving, namelijk de voor- en achtertuin, was als stadsgezicht beschermd.

De woning met bijgebouwtje werd in 2006 gesloopt. De oorspronkelijke bescherming werd bij ministerieel besluit van 28 april 2023 opgeheven omdat de erfgoedwaarden van het beschermde goed onherstelbaar zijn aangetast of verloren gegaan.

Waarden

De woning met bijgebouwtje was beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als zeldzaam geworden voorbeeld van houten vakwerkbouw met gepleisterde gevel en houten blokramen, vermoedelijk nog daterend van de 18de eeuw, met 19de-eeuwse verbouwingen gekenmerkt door baksteenbouw en ramen met ijzeren roedeverdeling naast houten kruisvormige ramen.

Drie boerenarbeiderswoningen

Wolvestraat 8-12 (Ronse)
Voormalige boerenarbeidershuisjes met gewitte gevels op gepikte plint onder doorlopend zadeldak, vermoedelijk in kern uit de 18de eeuw met latere uitbreiding.