Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Boerenarbeiderswoningen: omgeving

Woning met bijgebouwtje en voor- en achtertuin
definitieve opheffingsbesluiten: 28-04-2023  ID: 15126

voorlopige opheffingsbesluiten: 21-12-2022  ID: 15106

Woning met bijgebouw en voor- en achtertuin

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht omvatte de voor- en achtertuin van de boerenarbeiderswoning, die eveneens als monument was beschermd.

De woning met bijgebouwtje werd in 2006 gesloopt. Door de sloop ging de contextwaarde van de voor- en achtertuin verloren. De begraasde boomgaard in de voortuin is verdwenen. De oorspronkelijke bescherming werd bij ministerieel besluit van 28 april 2023 opgeheven omdat de erfgoedwaarden van het beschermde stadsgezicht onherstelbaar zijn aangetast of verloren gegaan.

Waarden

De voor- en achtertuin horend bij de woning was beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

de historische waarde van de woning waar voor- en achtertuin onlosmakelijk deel van uitmaken.

Drie boerenarbeiderswoningen

Wolvestraat 8-12 (Ronse)
Voormalige boerenarbeidershuisjes met gewitte gevels op gepikte plint onder doorlopend zadeldak, vermoedelijk in kern uit de 18de eeuw met latere uitbreiding.