Station Ronse met goederenloods en telefoon- en telegraafkantoor

Beschermd monument van 04-02-1999 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Ronse
Deelgemeente Ronse
Straat Winston Churchillplein
Locatie Winston Churchillplein 13, Winston Churchillplein zonder nummer (Ronse)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/45041/119.1
  • OO001652

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Station Ronse met goederenloods en telefoon- en telegraafkantoor

Winston Churchillplein 13, Ronse (Oost-Vlaanderen)

Het stationsgebouw van Ronse is een middelgroot station in neoclassicistische (rondboog-)stijl, oorspronkelijk in 1841 te Brugge opgericht naar het ontwerp van Architect Payen (1801-1877) en in 1881 naar Ronse verplaatst. Ten noordoosten van het stationsgebouw bevindt zich een goederenloods; ten westen het voormalig telefoon- en telegraafgebouw.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het neoclassicistisch stationsgebouw van Ronse, de goederenloods ten noordoosten en het voormalig telefoon- en telegraafgebouw ten westen van het station.

Waarden

Spoorwegstation N.M.B.S. met inbegrip van de goederenloods en het voormalig telefoon- en telegraafgebouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als goed bewaard voorbeeld van een middelgroot station in neoclassicistiale (rondboog-)stijl oorspronkelijk in 1841 te Brugge opgericht naar het ontwerp van Architect Payen (1801-1877) en in 1881 naar Ronse verplaatst, en als dusdanig het oudste nog bestaande spoorwegstation op het Europese continent, in 1905 aangevuld met een telefoon- en telegraafgebouw in dezelfde stijl en in 1924 met een goederenloods naar plannen uit 1914 in een traditionele bedrijfsarchitectuur, waarschijnlijk rond een oudere kern van 1886.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.