Station Ronse met goederenloods en telefoon- en telegraafkantoor

Spoorwegstation, voetgangersbrug en boogbrug

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het neoclassicistisch stationsgebouw van Ronse, de goederenloods ten noordoosten en het voormalig telefoon- en telegraafgebouw ten westen van het station.

Waarden

Spoorwegstation N.M.B.S. met inbegrip van de goederenloods en het voormalig telefoon- en telegraafgebouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als goed bewaard voorbeeld van een middelgroot station in neoclassicistiale (rondboog-)stijl oorspronkelijk in 1841 te Brugge opgericht naar het ontwerp van Architect Payen (1801-1877) en in 1881 naar Ronse verplaatst, en als dusdanig het oudste nog bestaande spoorwegstation op het Europese continent, in 1905 aangevuld met een telefoon- en telegraafgebouw in dezelfde stijl en in 1924 met een goederenloods naar plannen uit 1914 in een traditionele bedrijfsarchitectuur, waarschijnlijk rond een oudere kern van 1886.

Winston Churchillplein 6 (Ronse)
Het stationsgebouw van Ronse is een middelgroot station in neoclassicistische stijl, oorspronkelijk in 1841 te Brugge opgericht naar het ontwerp van Architect Payen en in 1881 naar Ronse verplaatst. Ten noordoosten van het stationsgebouw bevindt zich een goederenloods; ten westen het voormalig telefoon- en telegraafgebouw.