Pessemiersbrug

Spoorwegstation, voetgangersbrug en boogbrug

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de betonnen boogbrug met inbegrip van de natuurstenen en gietijzeren balustrades langs de helling.

Waarden

De betonnen boogbrug met inbegrip van de natuurstenen en gietijzeren balustrades langs de helling is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als één van de oudste nog bewaarde betonnen boogbruggen in het Vlaamse gewest waarbij de eenvoudige siermotieven met art deco-inslag verwijzen naar de periode van constructie, namelijk 1922.

Pessemiersbrug

Saint-Sauveurstraat (Ronse)
Zogenaamde Pessemiersbrug, betonnen boogbrug over de spoorweg, wederopgebouwd in 1922 na de vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog. Rijbaan geflankeerd door betonnen bogen en voetpaden met betonnen leuningen. Aan de kant van de Oudstrijderslaan, natuurstenen balustrade met dezelfde eenvoudige siermotieven, en gietijzeren balustrade.