Pessemiersbrug

Beschermd monument van 04-02-1999 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Ronse
Deelgemeente Ronse
Straat Saint-Sauveurstraat
Locatie Saint-Sauveurstraat zonder nummer (Ronse)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/45041/118.1
  • OO001654

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Pessemiersbrug

Saint-Sauveurstraat zonder nummer, Ronse (Oost-Vlaanderen)

Zogenaamde Pessemiersbrug, betonnen boogbrug over de spoorweg, wederopgebouwd in 1922 na de vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog. Rijbaan geflankeerd door betonnen bogen en voetpaden met betonnen leuningen. Aan de kant van de Oudstrijderslaan, natuurstenen balustrade met dezelfde eenvoudige siermotieven.

Beknopte karakterisering

Typologiebruggen
Dateringinterbellum

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de betonnen boogbrug met inbegrip van de natuurstenen en gietijzeren balustrades langs de helling.

Waarden

De betonnen boogbrug met inbegrip van de natuurstenen en gietijzeren balustrades langs de helling is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als één van de oudste nog bewaarde betonnen boogbruggen in het Vlaamse gewest waarbij de eenvoudige siermotieven met art deco-inslag verwijzen naar de periode van constructie, namelijk 1922.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.