Villa Madonna met tuin

Beschermd monument van 29-09-1999 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Ronse
Deelgemeente Ronse
Straat Kruisstraat
Locatie Kruisstraat 368 (Ronse)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/45041/120.1
  • DO002109
  • OO001801

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Villa Madonna met tuin

Kruisstraat 368, Ronse (Oost-Vlaanderen)

Villa Madonna is gelegen in een beboomde tuin van circa 1 hectare op de helling van de Kruisberg, toegankelijk via twee ijzeren hekjes. Onderkelderd gebouw met art-nouveau-inslag gebouwd in opdracht van vrederechter E. Matthijs, volgens bewaard bouwplan naar ontwerp van architect M. De Noyette van circa 1906, in plaats van een oudere buitenplaats.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de Villa Madonna met omgevende tuin.

Waarden

Villa Madonna is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde


- Eén der eerste villa's en buitenplaatsen in het heuvelachtige landschap van Ronse uit het begin van de 20ste eeuw, gebouwd in opdracht van vrederechter Matthijs op de Kruisberg, één der hoge punten van de Vlaamse Ardennen met mooi gezicht op het stadscentrum.
- Architectuurhistorisch goed voorbeeld van een villa met eclectische en art-nouveau-inslag daterend van circa 1906 en met als opvallendste kenmerken de decoratieve gevels van kleurige baksteen en natuursteen en kunstig gesmeed ijzerwerk, de opbouw van de symmetrische plattegrond en de verzorgde vormgeving en detaillering van het interieur; in functie van de inplanting op de Kruisberg werd gebruik gemaakt van specifieke bouwelementen, zoals balkons , loggia 's en belvedère, die een fraai uitzicht bieden op de tuin, de groene omgeving en het stadscentrum.

artistieke waarde

Intact bewaarde villa met decoratieve vormgeving van exterieur en interieur naar ontwerp van architect Modeste De Noyette.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.