Villa Te Nitterveld met tuin

Beschermd monument van 15-05-2000 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Ronse
Deelgemeente Ronse
Straat Savooistraat
Locatie Savooistraat 223 (Ronse)
Alternatieve naam De Drie Fonteinen

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/45041/122.1
  • OO002422

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Villa Te Nitterveld

Savooistraat 223, Ronse (Oost-Vlaanderen)

Het landhuis Te Nitterveld is gelegen in de bosrijke omgeving van de Muziekberg te Ronse, aan het einde van de Savooistraat en de grens met de parochie Louise-Marie met dorpskern en parochiekerk te Maarkedal. De woning werd in 1899-1902 gebouwd in opdracht van C. Ameye, naar ontwerp van architecten Albert en Alexis Dumont.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat villa Te Nitterveld, met inbegrip van de omgevende tuin met toegangshek, vijver en bijgebouwen.

Waarden

Te Nitterveld, villa met omliggende tuin, toegangshek, vijver en bijgebouwen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde


- als representatief voorbeeld van een landhuis in cottagestijl opgericht rond de eeuwwisseling in opdracht van de familie Ameye-Dobbelaere in de beboste landelijke omgeving van Ronse, meer bepaald de Muziekberg;
- als architectuurhistorisch belangrijk voorbeeld van een landhuis met de kenmerken van de Engelse cottagestijl zoals het metselwerk van rode baksteen, de complexe rode pannendaken, de erkers, het terras en de verschillende venstervormen, gebouwd naar ontwerp van de gebroeders Albert en Alexis Dumont uit Brussel rond de eeuwwisseling;
- als bij het huis aansluitende tuin, grotendeels aangelegd volgens de beginselen van de Engelse landschapsstijl op een glooiend terrein voornamelijk georiënteerd op de vijver aan de Drieborrebeek en het aangrenzende Muziekbos, afgesloten door een pittoresk houten toegangshek aan de straat.

artistieke waarde

als landhuis te midden van het groen met gaaf bewaard interieur en mobilair in Engelse cottagestijl met inbegrip van schrijnwerk, pleisterwerk en oorspronkelijke vloeren, opgericht in 1902 naar ontwerp van de Brusselse architecten Albert en Alexis Dumont; opvallend is het grote salon gedecoreerd met wandschilderingen op doek van Clara Voortman en Jean Delvin en voorzien van een centraal gemetst podium met piano van Peter Benoit, een schouw met cosy-corner aan de zuidzijde en een trap naar de bovenverdieping.

sociaal-culturele waarde

als een destijds belangrijk ontmoetingsoord van kunstenaars, musici, letterkundigen en plastische kunstenaars, waarvan een ter plaatse bewaard rijk archief getuigt.

industrieel-archeologische waarde

als aan de rand van de vijver en de Drieborrebeek gebouwde voormalige molen en bedrijfsgebouwtjes van de Nitterveldbronnen, uitgebaat van begin 19de tot begin 20ste eeuw.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.