Sint-Margriethospitaal

Beschermd monument van tot (opheffing)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

definitieve opheffingsbesluiten: 10-01-2024  ID: 15241

voorlopige opheffingsbesluiten: 28-08-2023  ID: 15150

Woningen

Beschrijving

Het resterend deel van het Sint-Margriethospitaal, bestaande uit twee dorpswoningen, was beschermd als monument.

De bescherming als monument van het Sint-Margriethospitaal werd op 10 januari 2024 opgeheven omwille van het algemeen belang. Op het moment van de bescherming waren slechts enkele erfgoedelementen bewaard uit de 17de of 18de eeuw. Sinds de bescherming gingen een aantal erfgoedelementen bijkomend verloren. Op basis van de hedendaagse inzichten inzake erfgoedwaarde en op basis van de criteria ensemblewerking, herkenbaarheid en context zijn de erfgoedwaarden (architecturale en historische waarde) van het Sint-Margriethospitaal ontoereikend voor bescherming.

De huizen waren beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Zottegemstraat 8-10 (Maarkedal)
Overblijfsel van het voormalig Sint-Margriethospitaal. Gebouw van één verdieping en vijf traveeën, tenminste uit de 18de eeuw maar waarschijnlijk eerder opklimmend tot de 17de eeuw; daarvan slechts weinige zichtbare sporen, door 20ste-eeuwse aanpassingen zowel van voorgevel, binnenhuis en door uitbreiding aan achterzijde.