Kunstenaarswoning E. Gevaert

Beschermd monument van 28-03-1996 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Sint-Martens-Latem
Deelgemeente Sint-Martens-Latem
Straat Kapitteldreef
Locatie Kapitteldreef 45, Kapitteldreef 45B (Sint-Martens-Latem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44064/107.1
  • OO000298

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kunstenaarswoning E. Gevaert en hoeve

Kapitteldreef 45-47, 51, Sint-Martens-Latem (Oost-Vlaanderen)

Voormalig woonhuis en atelier van kunstschilder Edgard Gevaert, heden met museum Edgard Gevaert en Georges Minne. Uitgestrekt domein en bos door Gevaert aangekocht in 1922 van de familie de Spoelberch, met als enige bebouwing het nog bestaande hoevetje nummer 51.

Beschrijving

De voormalige kunstenaarswoning Edgard Gevaert is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalige woonhuis van de kunstenaar Edgar Gevaert is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als voormalig woonhuis van kunstenaar E. Gevaert, door hemzelf ontworpen in 1922 en als mooi voorbeeld van een huis in regionalistische stijl als een zeer persoonlijke interpretatie van de streekgebonden landelijke bouwkunst.

artistieke waarde

van deze landelijke woning met een zeer persoonlijke en harmonieuze vormgeving ontworpen door de kunstenaar E. Gevaert en geïnspireerd op traditionele architectuur uit zijn streek.

artistieke waarde

van het sober interieur en meubilair in landelijke stijl dat eveneens naar ontwerp van de kunstenaar gerealiseerd werd.

sociaal-culturele waarde

als vroeger privé-museum en thans Gemeentelijk Museum Gevaert-Minne waarin de werken van twee belangrijke figuren van de zogenaamde Latemse School in het kunstenaarsdorp Sint-Martens-Latem tentoongesteld worden.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.