Villa Carpentier

Villa Carpentier: interieur, exterieur, toegangspartij met pilonen en omgevend park

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het interieur en exterieur van Villa Carpentier. De villa is omgeven door een als dorpsgezicht beschermde tuin; het domein is toegankelijk via een toegangspartij met hardstenen hekpijlers die als monument is beschermd.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van Villa Carpentier met de toegangspijlers als volgt werd gemotiveerd: "als woning, rond de eeuwwisseling ontworpen door V. Horta met details in karakteristieke 'Horta-stijl', met een karakteristiek art-nouveau-interieur met erbij horende aankleding zoals meubilair, lambrisering, decoratieve beschildering en wandtapijt."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000709, Villa Carpentier met omgevend park, advies KCML (1983).

Waarden

De Villa Carpentier (interieur en exterieur) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Villa Carpentier

Doorniksesteenweg 9 (Ronse)
Landhuis in art-nouveaustijl, gebouwd als buitenhuis van garenfabrikant V. Carpentier en echtgenote M. Huybrechts naar ontwerp van architect Victor Horta van 1899, voltooid in 1903. Wordt beschouwd als de enige villa van Horta met omgevende tuin waar het totaalconcept bewaard bleef.