Opgaande bruine beuk in het Bruulpark

Dekenij Kanunnikenkapittel Sint-Hermes, brouwerij Dekeyser en beuk met aansluitende site

Beschrijving

De bruine beuk, gelegen in het Bruulpark te Ronse, is beschermd als monument. Deze boom maakt ook deel uit van het beschermde stadsgezicht dat het gebied tussen de Sint-Pietersnieuwstraat, Bruul, De Biesestraat en Priestersstraat omvat.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen bracht een advies uit waarin de historische waarde van de beuk als volgt werd gemotiveerd: “omwille van het algemeen belang gevormd door de historische waarde van het perspectief op de monumentale Sint-Hermeskerk, versterkt door de grote beeldbepalende beuk met symmetrisch opgebouwde kruin op het voorplein”.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000834, Site van de Hospitaalstraat en Priestersstraat, voormalig Kannunikenhuis en Dekenij van Kapittel van Sint-Hermes, voormalige brouwerij Dekeyser, advies KCML (1992).

De beuk is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde:

Bruul (Ronse)
In het Bruulpark, een groene oase in het historisch centrum van de stad, vlakbij de Hoge Mote, het Museum voor Textiel (MUST), de parochiekerk Sint-Hermes en de Sint-Hermescrypte, staat een monumentale opgaande bruine beuk.