Arbeiderswoningen in steegbeluik

Gemeente Ronse
Deelgemeente Ronse
Straat Devoskoer
Locatie Devoskoer 1, Devoskoer 10, Devoskoer 11, Devoskoer 12, Devoskoer 2, Devoskoer 3, Devoskoer 4, Devoskoer 5, Devoskoer 6, Devoskoer 7, Devoskoer 8, Devoskoer 9 (Ronse)

• 4.01/45041/113.1

Arbeiderwoningen in steegbeluik

Devoskoer 1-11, 2-12, Ronse (Oost-Vlaanderen)

Beluik Koer Devos, vrij breed steegbeluik met overbouwde smalle toegang in Nieuwebrugstraat 10, gebouwd in 1890-93, achteraan afgesloten door een hoge muur. Twaalf vrij ruime arbeidershuizen aan weerszij van de geplaveide steeg.

De bescherming als monument omvat het beluik Koer Devos met arbeiderswoningen uit 1890-1893.

Waarden

Het beluik, genaamd Koer Devos is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als beluik uit 1890-93 met stilistische kenmerken die illustreren welke vormentaal op de gevelgedeelten van de arbeiderswoningen uit die periode kan toegepast worden.