Villa ontworpen door O. Vande Voorde met interieur en tuin

Villa met interieur en tuinarchitectuur

Beschrijving

De villa ontworpen door Oscar Vande Voorde is met inbegrip van het interieur en de tuin beschermd als monument.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat de villa werd opgericht in het kader van de Wereldtentoonstelling van 1910 in Brussel, in tegenstelling tot wat in de motivatie van het besluit staat (Wereldtentoonstelling van 1913 in Gent).

Waarden

De villa met inbegrip van het interieur en de tuinarchitectuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als een uniek voorbeeld van een "Moderne Woning" van de Gentse wereldtentoonstelling van 1913 en met inbegrip van het meubilair in Deurle wederopgebouwd;
als een voor het Gentse uitzonderlijk voorbeeld van een villa in art-nouveaustijl tevens ingericht en bewoond door de ontwerper-architect;
als belangrijk werk in late art-nouveaustijl van architect Oscar Vande Voorde;
als fraai voorbeeld van een goed bewaard interieur naar ontwerp van architect O. Vande Voorde in art-nouveaustijl, aansluitend bij de Wiener Sezession en de Schotse Glasgowschool en in bepaalde details reeds neigend naar de Art Deco;
als een fraai voorbeeld van tuinarchitectuur met terrasvormige aanleg met keermuren, samen met de twee tuinpaviljoentjes een mooi geheel vormend.

Villa ontworpen door Oscar Vande Voorde

Philippe de Denterghemlaan 2 (Sint-Martens-Latem)
Villaatje in art-nouveaustijl gebouwd door architect Oscar Vande Voorde als modelwoning op de Brusselse Wereldtentoonstelling van 1910 en nadien hier heropgebouwd als buitenverblijf. Op een bordes van tien treden gelegen rechthoekig gebouw met één bouwlaag onder overstekend schilddak. Tuinaanleg met terrassen en links en rechts van het huis paviljoentjes en houten tuinafsluiting met geometrisch patroon.