Villa ontworpen door O. Vande Voorde met interieur en tuin

Beschermd monument van 30-05-1996 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Sint-Martens-Latem
Deelgemeente Deurle
Straat Philippe de Denterghemlaan
Locatie Philippe de Denterghemlaan 2 (Sint-Martens-Latem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44064/108.1
  • DO001038
  • OO000300

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Villa ontworpen door Oscar Vande Voorde

Philippe de Denterghemlaan 2, Sint-Martens-Latem (Oost-Vlaanderen)

Villaatje in art-nouveaustijl gebouwd door architect Oscar Vande Voorde als modelwoning op de Brusselse Wereldtentoonstelling van 1910 en nadien hier wederopgebouwd als buitenverblijf.

Beschrijving

De villa ontworpen door Oscar Vande Voorde is met inbegrip van het interieur en de tuin beschermd als monument.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat de villa werd opgericht in het kader van de Wereldtentoonstelling van 1910 in Brussel, in tegenstelling tot wat in de motivatie van het besluit staat (Wereldtentoonstelling van 1913 in Gent).

Waarden

De villa met inbegrip van het interieur en de tuinarchitectuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als een uniek voorbeeld van een "Moderne Woning" van de Gentse wereldtentoonstelling van 1913 en met inbegrip van het meubilair in Deurle wederopgebouwd;
als een voor het Gentse uitzonderlijk voorbeeld van een villa in art-nouveaustijl tevens ingericht en bewoond door de ontwerper-architect;
als belangrijk werk in late art-nouveaustijl van architect Oscar Vande Voorde;
als fraai voorbeeld van een goed bewaard interieur naar ontwerp van architect O. Vande Voorde in art-nouveaustijl, aansluitend bij de Wiener Sezession en de Schotse Glasgowschool en in bepaalde details reeds neigend naar de Art Deco;
als een fraai voorbeeld van tuinarchitectuur met terrasvormige aanleg met keermuren, samen met de twee tuinpaviljoentjes een mooi geheel vormend.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.