Beschermd monument

Villa Pintelon met tuin

Beschermd monument van 14-03-2000 tot heden

ID: 9940   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9940

Besluiten

Villa Pintelon met tuin
{'uri': u'https://id.erfgoed.net/thesauri/besluittypes/13', 'label': u'definitieve beschermingsbesluiten'}: 14-03-2000  ID: 3552

Beschrijving

Villa Pintelon is met inbegrip van de tuin beschermd als monument.Waarden

Villa Pintelon met tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het buitenverblijf door architect Oscar Pintelon gebouwd in 1934 is één der eerste villa's met ruime tuin in de Latemse bossen van Heidebergen die reeds vrij snel erna evolueerde tot een typische residentiële en luxueuze villawijk in een boomrijke omgeving.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Het landhuis van architect Oscar Pintelon met inbegrip van het meubilair, ontworpen door de bouwheer in 1934, is een prachtig voorbeeld van modernistische architectuur uit het interbellum, zowel aanleunend bij de decoratieve bootstijl van de art deco als bij het functionalisme en zelfs de Nieuwe Zakelijkheid.

artistieke waarde

De villa van architect Oscar Pintelon, met inbegrip van de beredeneerde ruimte-indeling en meubilering ontworpen door de bouwheer-architect in 1934 in een modernistische stijl uit het interbellum, bewaart nagenoeg intact de interieuraankleding en het meubilair van toen , bijzonder zijn : de eettafel met metalen onderstel en glazen blad met bijbehorende zes stoelen, vier zeteltjes met cirkelvormige armleuningen en twee met platte armleuningen met bijbehorende salontafel met houten onderstel en glazen blad, en twee radiatorkasten met opstaande kastjes.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Villa Pintelon

Elsakkerweg 29 (Sint-Martens-Latem)
Eén van de eerste villa's in de bossen van Heidebergen was het buitenverblijf van bouwkundige Oscar Pintelon (1905-1986) en werd gebouwd in 1934. De villa is een opmerkelijke constructie in baksteen en beton met verspringende volumes onder platte daken.