Dekenij: poortgebouw, 17de- en 18de-eeuwse delen

Dekenij Kanunnikenkapittel Sint-Hermes, brouwerij Dekeyser en beuk met aansluitende site

Beschrijving

De bescherming als monument omvat enkele onderdelen van de voormalige dekenij van het Kanunnikenkapittel van Sint-Hermes, namelijk het poortgebouw met zijvleugels aan het steegje in de Priesterstraat en de 17de- en 18de-eeuwse gedeelten van de dekenij, dit is het L-vormig, voormalig woonhuis. De gebouwen zijn gelegen in de als stadsgezicht beschermde site van de gevelrijen aan de Hospitaalstraat en Priesterstraat en de Hoge Mote en omgeving.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van de voormalige dekenij van het Kanunnikenkapittel van Sint-Hermes als volgt werd gemotiveerd: "als overblijfsel van de voormalige 17de- en 18de-eeuwse dekenij van het kapittel van Sint-Hermes, met 17de-eeuwse, nog bewaard gedeelte in traditionele bak- en zandsteenbouw." De artistieke waarde werd als volgt gemotiveerd: "als voorbeeld van toepassing van vergulde naast polychrome interieuraankleding bij stucco-versiering aan plafons en schouwen in Louis XV- en XVI-stijl, alsook van 19de-eeuwse interieuraankleding in neo-Louis XV-stijl en beschilderd textiel als muurbekleding."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000834, Site van de Hospitaalstraat en Priesterstraat, voormalig Kanunnikenhuis en Dekenij van het Kapittel van Sint-Hermes, voormalige brouwerij Dekeyser, beuk aan de 'Bruul', advies KCML (1992).

Waarden

Poortgebouw met zijvleugels, 17de- en 18de-eeuwse gedeelten van de voormalige dekenij van het Kanunnikenkapittel van Sint-Hermes, thans Stedelijk Museum voor Folklore en Regionale Geschiedenis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde:

Dekenij

Priestersstraat 15 (Ronse)
Voormalige dekenij van het kapittel, sinds 1952 Museum van Folkore en Regionale Geschiedenis. Complex met vier vleugels geschikt rondom een vierkante gekasseide binnenplaats, toegankelijk via Bruul, oorspronkelijk via het zuidelijke poortgebouw over de overwelfde Molenbeek aan het einde van het steegje in de Priestersstraat.