Parochiekerk Sint-Aldegonde

Gemeente Sint-Martens-Latem
Deelgemeente Deurle
Straat Dorpsstraat
Locatie Dorpsstraat zonder nummer (Sint-Martens-Latem)

Dorpsstraat zonder nummer, Sint-Martens-Latem (Oost-Vlaanderen)

Ingeplant aan de oostzijde van de straat met omringend kerkhof, laatst genoemde vergroot naar ontwerp van Louis Minard en afgesloten door ijzeren hekken tussen gewitte bakstenen pijlers.

Beschrijving

De parochiekerk Sint-Aldegonde is beschermd als monument. Op 28 mei 1979 werd het interieur van de parochiekerk al als monument beschermd. Deze bescherming werd in 2000 uitgebreid.

Waarden

Uitbreiding van de bescherming van de Sint-Aldegondiskerk omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, wetenschappelijke waarde

oorsprong neo-romaanse kerk , in het begin van het tweede kwart van de 19de eeuw vernieuwd koor en transept, in neoclassicistische stijl naar plannen van architect Louis Roelandt, in 1850 na sloping van vieringtoren en schip met twee traveeën en een westtoren uitgebreid en in 1912 uitwendig in een neo-romaanse trant omgebouwd.