Beschermd cultuurhistorisch landschap

Duingebied De Blakken - Speelbos

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Duingebied De Blakken –- Speelbos

Het duingebied De Blakken - Speelbos te Wetteren is beschermd als landschap.

Waarden

Duingebied De Blakken-Speelbos is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

Het gebied is bijzonder waardevol omwille van de bijzondere geomorfologie: het duingebied, dat historisch een relict is van de eertijds veel meer uitgestrekte Warandeduinen op het grondgebied van Wetteren, behoort tot de best bewaarde restanten van de stuifduinmassieven langs de Schelde in Oost-Vlaanderen. Het ontstaan van het duinencomplex hangt nauw samen met de ontstaansgeschiedenis van de Scheldevallei in het quartair tijdperk, op het einde van en onmiddellijk na de laatste ijstijd. De stuifduinvorming vormt de laatste, belangrijke fase in de opbouw van het natuurlijk reliëf van Zandig-Vlaanderen.
Het duingebied heeft ook een bijzondere floristische en vegetatiekundige waarde. Bepaalde vegetatietypen, die op landelijk vlak steeds zeldzamer worden, komen er voor: zandig droog grasland, heischraal grasland, heide en bos op zandbodem. Enkele zeldzame plantensoorten vinden hier nog hun toevlucht: stekelbrem (Genista anglica), pijlbrem (Genista pilosa), heidespurrie (Spergula morisonii), trekrus (Juncus squarrosus) en klein tasjeskruid (Teesdalia nudicaulis).
De historische continuïteit van de heidevegetatie op deze plaats blijkt duidelijk uit vergelijkend onderzoek van het historische kaartmateriaal en uit archiefonderzoek.
De kern van het gebied wordt gevormd door het Speelbos , dat geomorfologisch en vegetatiekundig het best bewaarde gedeelte is van het voor bescherming voorgestelde gebied.
De omliggende percelen, als park of als landbouwgebied in gebruik, zijn bodemkundig, historisch en geomorfologisch onlosmakelijk verbonden met dit kerngebied en ze halen mede daaruit hun intrinsieke waarde. Niettegenstaande zij in het verleden soms deels werden vergraven geven zij aan het kerngebied bovendien nog een meerwaarde, omdat binnen hun contouren specifieke gradiënten voorkomen in bodemtextuur en waterhuishouding die binnen het eigenlijke kerngebied niet of nauwelijks worden aangetroffen.

esthetische waarde

Het specifieke reliëf van de stuifduinen dat op meerdere plaatsen nog vrij intact aanwezig is, in combinatie met de erop aanwezige heideveldjes, maakt dit gebied esthetisch zeer aantrekkelijk.

Provinciaal domein Den Blakken met villa Den Blakken

Wegvoeringstraat 308 (Wetteren)
Het Provinciaal domein Den Blakken omvat de villa Den Blakken, tijdens het interbellum gebouwd in in 1930-1931 naar ontwerp van Adolphe Staatje. Grote villa in cottage- of Normandische stijl met verspringende volumes van één en twee bouwlagen onder zeer steil snijdend schilddak en lagere zadeldaken met verschillende nokhoogtes en diverse dakkapellen. Het provinciaal domein omvat verder enkele thematuinen en arboretum ontworpen door Wim Vidts en een stuifduinengebied als één van de best bewaarde relicten van dergelijke duinen langs de Schelde. Dit duinengebied wordt gekenmerkt door de vele hakhoutstoven en enkele heiderelicten.

Is de omvattende bescherming van

Cirkelvormige hakhoutstoof van gewone beuk Speelbos

Warandestraat (Wetteren)
In het stuifduinengebied Speelbos-Warandeduinen komen eeuwenoude hakhoutstoven voor van zomereik en gewone beuk. Het zijn hakhoutstoven, deels met een beperkte omvang, maar ook met zéér omvangrijke stoven die cirkelvormig zijn uitgestoeld. Deze fenomenen zijn in de stuifduingebieden ontstaan door toedoen van de mens en dit ten gevolge van de samenloop van verschillende beheersactiviteiten; meestal een combinatie van hakhoutbeheer en een begrazing met schapen.

In het stuifduinengebied Speelbos-Warandeduinen komen eeuwenoude hakhoutstoven voor van zomereik en gewone beuk. Het zijn hakhoutstoven, deels met een beperkte omvang, maar ook met zéér omvangrijke stoven die cirkelvormig zijn uitgestoeld. Deze fenomenen zijn in de stuifduingebieden ontstaan door toedoen van de mens en dit ten gevolge van het samen verlopen van verschillende beheersactiviteiten; meestal een combinatie van hakhoutbeheer en een begrazing met schapen.

Cirkelvormige hakhoutstoof van zomereik Speelbos

Gekandelaarde linde als kapelboom

Langs de Warandestraat, bij een kruispunt van veldwegen, staat een gekandelaarde linde. Hij vervult er de functie van hoekboom en er is een boomkapel in opgehangen.

Hakhoutstoof van gewone beuk Speelbos

Hakhoutstoof van populier Speelbos