Sint-Lodewijkscollege: 18de-eeuws salon

Sint-Lodewijkscollege: 18de-eeuwse salon

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het 18de-eeuwe salon van het Sint-Lodewijkscollege. Op 30 januari 1947 werd de voorgevel van het college reeds als monument beschermd. Het college is gelegen in de als stadsgezicht beschermde stadskern van Lokeren.

Waarden

Het 18de-eeuwse salon van het Sint-Lodewijkscollege is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als intact bewaard salon daterend uit het einde van de 18de eeuw in Lodewijk XVI-stijl, met een classicistische schilde rijenreeks voorstellende jachttaferelen. Uniek voorbeeld in het Waasland van een interieurconcept in Lodewijk XVI-stijl.

Sint-Lodewijkscollege

Markt 48-49 (Lokeren)
Voormalig huis Ryngaut, in 1714 gebouwd en in 1850 verkocht aan het bisdom Gent om er het huidig college in te vestigen. Sinds de restauratie van 1907 onder leiding van architect H. Vanden Broucke, een gedecapeerde bakstenen lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Op de speelplaats, ruime éénbeukige kruiskapel van 1876.