Sint-Lodewijkscollege: 18de-eeuws salon

Beschermd monument van 08-09-1995 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lokeren
Deelgemeente Lokeren
Straat Markt
Locatie Markt 48, Markt 49 (Lokeren)
Alternatieve naam Huis Ryngaut

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/46014/113.1
  • OO001890

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Sint-Lodewijkscollege

Markt 48, 49, Lokeren (Oost-Vlaanderen)

In 1714 gebouwd en in 1850 verkocht aan het bisdom Gent om er het huidig college in te vestigen. Sinds de restauratie van 1907 onder leiding van architect H. van den Broucke, een gedecapeerde bakstenen lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met brede overstek (leien) en voorzien van twee dakvensters.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het 18de-eeuwe salon van het Sint-Lodewijkscollege. Op 30 januari 1947 werd de voorgevel van het college reeds als monument beschermd. Het college is gelegen in de als stadsgezicht beschermde stadskern van Lokeren.

Waarden

Het 18de-eeuwse salon van het Sint-Lodewijkscollege is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als intact bewaard salon daterend uit het einde van de 18de eeuw in Lodewijk XVI-stijl, met een classicistische schilde rijenreeks voorstellende jachttaferelen. Uniek voorbeeld in het Waasland van een interieurconcept in Lodewijk XVI-stijl.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.